Εκδήλωση για την επίσημη αποδοχή της δωρεάς ενός μνημειακού έργου τέχνης προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, από την εταιρεία Παπαστράτος, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής. Πρόκειται για τη γλυπτή ζωφόρο ενός από τους πλέον σημαντικούς γλύπτες και εικαστικούς δημιουργούς της χώρας μας στον 20ό αιώνα, του Χρήστου Καπράλου (1909-1993), με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού».

Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1954, αποτελείται από εννέα τμήματα, ύψους 60 εκατοστών και συνολικού μήκους 9,8 μέτρων και κοσμούσε το εργοστάσιο Παπαστράτος, στον Πειραιά, για περισσότερο από μισό αιώναΠλέον εκτίθεται στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (που στεγάζει σήμερα υπηρεσίες της Βουλής και κυρίως τη Βιβλιοθήκη της), καθώς συνάδει απόλυτα με τον συγκεκριμένο χώρο, λόγω της θεματογραφίας του ανάγλυφου με μορφές εργατών και εργατριών σε σκηνές που αποτυπώνουν όλα τα στάδια των καπνικών διεργασιών.

Να σημειωθεί ότι το κεντρικό κτήριο της Βουλής κοσμούν δύο ακόμα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, το εμβληματικό άγαλμα της «Μάνας» στον περίβολο του Μεγάρου και «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» που περιβάλλει την οροφή του Περιστυλίου. «Ουσιαστικά πρόκειται για μια τριλογία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού, που κοσμεί τη Βουλή, καθώς και τα τρία αυτά θέματα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, περιγράφουν την ιστορική και πολιτική διαδρομή του έθνους μας και της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα και την καθημερινή δημιουργία μέσα από την εργασία και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων» ανέφερε, υποδεχόμενος το έργο, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης ευχαρίστησε τη Βουλή για την αποδοχή της δωρεάς και είπε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο μέρος από τη Βουλή για την τοποθέτηση του έργου. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για ένα γλυπτό με πολλούς συμβολισμούς, με πρωτεύοντα αυτόν της συλλογικής προσπάθειας. «Το έργο μιλάει και για τις δυνατότητες της χώρας μας όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, όταν καταβάλλουμε συλλογική προσπάθεια για έναν κοινό σκοπό» τόνισε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος και Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργακαράκου, καθώς και στελέχη της δωρήτριας εταιρείας.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.