Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Παρασκευή, 2.12, το λεύκωμα του σκιτσογράφου Πάνου Ζάχαρη, «Αρνητικοί συσχετισμοί» στο Polis Art Cafe.

Στο αίθριο του Αρσακείου Μεγάρου, μας υποδέχθηκε την Παρασκευή ο Πάνος Ζάχαρης για να μοιραστεί μαζί μας το πρώτο βιβλίο του, «Αρνητικοί Συσχετισμοί».

Το λεύκωμα περιλαμβάνει σκίτσα του Ζάχαρη από το 2013 ώς το 2016 που φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» αλλά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.

Για το βιβλίο μίλησαν ο σκιτσογράφος Τάσος Αναστασίου, ο δημοσιογράφος Άρης Μαλανδράκης και φυσικά ο δημιουργός του.

Μιλώντας γενικά για τη γελοιογραφία, ο Πάνος Ζάχαρης την παρομοίασε με προκήρυξη. Σαν ένα άμεσο και μάχιμο ιπτάμενο χαρτάκι, το οποίο είναι ελαφρύ, στιγμιαίο και επίκαιρο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η γελοιογραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εφημερίδα και αυτό της δίνει τον εφήμερο χαρακτήρα του μέσου που τη φιλοξενεί.

Η ανάγκη για κάτι πιο «βαρύ» και μόνιμο δημιούργησε το βιβλίο αυτό, μια ενέργεια που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ματαιόδοξη». Ουσιαστικά ένα σκίτσο αντανακλά την άποψη του δημιουργού, που περνάει στο αναγνωστικό κοινό. «Μέσα από γλυκά προβατάκια, πείθω για την άποψή μου» είπε γελώντας και τονίζοντας ότι στη γελοιογραφία δεν υπάρχει αντικειμενικότητα.

Σχετικά με την επιλογή τον γελοιογραφιών που… κατάφεραν να μπουν στο βιβλίο, ανέφερε ότι δεν έγινε από τον ίδιο, αλλά από... τις ίδιες αφού δεν ήταν απαραίτητα οι αγαπημένες του, αλλά εκείνες που έχουν πιο διαχρονικό χαρακτήρα.

Το βιβλίο του Πάνου Ζάχαρη εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τόπος και μας «ταξιδεύει» στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στα χρόνια 2013- 2016, μέσα από την αιχμηρά χιουμοριστική ματιά του. 

a s 1a s 2a s 3

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.