Τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης, στην οικία του αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 12:00, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσία του Προέδρου της Βουλής, κ. Νικολάου Βούτση και του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, οι οποίοι θα χαιρετίσουν την έναρξη λειτουργίας της Μόνιμης Έκθεσης. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η οικία Μπελογιάννη δωρήθηκε στον Δήμο Ήλιδας από τον γιο του εκτελεσθέντα αγωνιστή, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί εκεί μεγάλωσε ο Νίκος Μπελογιάννης, πρόσωπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας, κ. Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, πριν από λίγους μήνες, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών. Στη Βουλή επίσης δωρήθηκαν από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την Έκθεση.

Η συμβολή της Βουλής στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία του α΄ ορόφου της οικίας και ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον μουσειολογικό σχεδιασμό, την ιστορική έρευνα, τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα στεγαστεί η Έκθεση, την εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού στο οποίο θα ανατεθεί η λειτουργία της.

Το β΄ στάδιο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου του 2017, αφορά τη διαμόρφωση και λειτουργία του ισογείου της οικίας ως εκθεσιακού χώρου, ώστε να υπάρχει η νοηματική συνέχεια με τον εκθεσιακό χώρο του α΄ ορόφου και να διασφαλίζεται η ιστορική, αισθητική και λειτουργική σύνδεση του συνόλου της οικίας.

Η αρχική πρωτοβουλία για τη διατήρηση και την ανάδειξη της ιστορικότητας του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, όπως και η συνεχής παρακίνηση και η παραχώρηση πολύτιμων ιστορικών τεκμηρίων, οφείλεται στον γιο του αγωνιστή, Νίκο Ν. Μπελογιάννη, που εργάσθηκε για τον σκοπό αυτό επί περίπου δύο δεκαετίες.

Στη Μόνιμη Έκθεση συνεισέφεραν οι ακόλουθοι φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες:

- Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) 

- Αρχείο ΚΚΕ

- Αρχεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

- Αρχεία του Δήμου Ηλίδας

- Αρχείο του Α' Λυκείου Αμαλιάδας

- Αρχείο Ιωάννη Ράπτη 

- Αρχείο Υποθηκοφυλακείου Αμαλιάδας

- Βιβλιοθήκη της Βουλής 

- ΓΑΚ- Αρχεία Νομού Αχαΐας

- ΓΑΚ- Αρχεία Νομού Ηλείας 

- Βιβλιοθήκη Μήτσου Αλεξανδρόπουλου

- Δημήτρης Κρέτσης, ζωγράφος

- ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Αρχείο Έλλης Παππά

- ΕΡΤ. Οπτικοακουστικό αρχείο

- Ιδιωτική συλλογή Ελένης Γαλανοπούλου

- Ιδιωτική συλλογή Σπύρου Μπεράτη

- Ιδιωτική συλλογή Σταύρου Φράττη

- Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ιστορικό αρχείο

- Παπαχριστοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

- Υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικό και ιστορικό αρχείο

- Φωτογραφικό αρχείο Βασιλικής Ορφανού

- Φωτογραφικό αρχείο Γιώργου Κολοκούτσα 

- Φωτογραφικό αρχείο Γιώργου Κυριακόπουλου

- Φωτογραφικό αρχείο Γιώργου Χαλικιά

- Φωτογραφικό αρχείο Μενέλαου Συριόπουλου 

- Φωτογραφικό αρχείο Ξένιας Σαφαρή

- Φωτογραφικό αρχείο Σπύρου Γιακουμέλου 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.