Δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί και κατάσχονται άυλα περιουσιακά στοιχεία της γνωστής πλέον εταιρείας ΑΕΠΙ, που διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Η ΑΕΠΙ ελέγχεται για βαρύτατα ποινικά αδικήματα, όπως υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Εντολή δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και κατάσχεσης άυλων περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η εισαγγελία έχει σχηματίσει δικογραφία για την ΑΕΠΙ μετά από καταγγελίες και πόρισμα ελέγχου για οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση αλλά και για εξωφρενικές αμοιβές του ΔΣ.

Η δέσμευση, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, αφορά ποσά μέχρι 10 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και διασφαλίσεις από μη εξυπηρετούμενο δάνειο της Eurobank, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Πριν λίγο καιρό, το Μάρτιο, στο πλαίσιο της έρευνας για την ΑΕΠΙ, είχε εκδοθεί βούλευμα που διέτασσε την δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του ΔΣ της εταιρείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η διαδικασία κινήθηκε έπειτα από όσα προέκυψαν από σχετικό πόρισμα για εξωφρενικά υψηλούς μισθούς των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ.

Η έρευνα που διενεργείται για την ΑΕΠΙ αφορά τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Η εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μπήκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αρνήθηκε να δεχθεί διαχειριστικό έλεγχο.

Τότε, ο εισαγγελέας είχε δώσει εντολή στην ΦΑΕ Αθηνών (τη φορολογική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις ανώνυμες εταιρείες) να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015 και κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της εταιρείας.

Ωστόσο, από τον περασμένο Φεβρουάριο η ΑΕΠΙ ελέγχεται και ποινικά πλέον, για τα προαναφερόμενα κακουργήματα, έρευνα που διατάχθηκε μετά από πόρισμα της εταιρείας ορκωτών λογιστών Ernst & Young, στο οποίο καταγράφεται απώλεια 50 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.