Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής ο δημοφιλής ηθοποιός Στάθης Ψάλτης, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 66 ετών.

Το τελευταίο διάστημα ο ηθοποιός νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, ενώ από την Κυριακή του Πάσχα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω.

Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη.

Η πρώτη εμφάνισή του έγινε στην τηλεόραση το 1973, σε ηλικία 22 ετών, στην τηλεοπτική σειρά «Οι Έμποροι Των Εθνών» μαζί με το Νίκο Τζόγια και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Μάλιστα, σε ηλικία 27 ετών, ο Στάθης Ψάλτης εμφανίστηκε στο σίριαλ της ΕΡΤ «Ο Συμβολαιογράφος», δίπλα στο Βασίλη Διαμαντόπουλο, το Σταύρο Ξενίδη και τη Δέσπω Διαμαντίδου. Εκεί, ο ηθοποιός ενσάρκωσε τον Παναγιώτη Μερκάτο, τον γραμματέα του ανακριτή, σε μια συγκλονιστική ερμηνεία.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε όμως ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1980, όταν έπαιξε σε αρκετές ταινίες με μεγάλη εμπορική επιτυχία. «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα καμάκια», «Βασικά καλησπέρα σας», «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω», «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια», ήταν μερικές από αυτές.

Από τις ταινίες αυτές «έμειναν» ατάκες του ηθοποιού που παραμένουν δημοφιλείς. «Μανούλι, είσαι να τη βρούμε;», «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!», είναι ατάκες που φέρνουν στο μυαλό πολλών αντίστοιχες σκηνές από τις ταινίες αυτές και έχουν συνδεθεί αναπόσπαστα με τη δεκαετία του ’80.

Επίσης, το 1973 στην τηλεοπτική σειρά «Οι έμποροι των εθνών», ο Στάθης Ψάλτης τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Από τότε έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.

Ο Στάθης Ψάλτης ήταν για χρόνια παντρεμένος με την Τάρια Μπούρα και το 2006 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.