Τη συμπόρευσή της με τη Λαϊκή Ενότητα στις επικείμενες εκλογές, ως ανεξάρτητα συνεργαζόμενη, ανακοίνωσε με Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το απόγευμα της Δευτέρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στην εισαγωγική τοποθέτηση, το πρώτο ζήτημα που έθεσε ήταν η μεταστροφή της στάσης των δανειστών απέναντι στον Α. Τσίπρα, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε – σε συνεργασία με ένα πρόθυμο επιτελείο - να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της μετάλλαξής του από «το μοναδικό εμπόδιο στα σχέδια αποικιοποίησης της χώρας» σε ένα ακόμα μνημονιακό κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η συλλογική ενσάρκωση της ελπίδας για την περιθωριοποιημένη κοινωνία και για τις στοχοποιημένες νέες γενιές. Και για μένα προσωπικά αντιπροσώπευσε τη συνολική δέσμευση και στράτευση για δημοκρατική αντίσταση, για διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής χειραφέτησης, της λαϊκής κυριαρχίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων, με πρώτους τους αδύναμους και όσους δεν έχουν φωνή» είπε. Εν συνεχεία, έκανε κριτική σε όσους αποφάσισαν να θέσουν «εκποδών τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ανθρώπους, τις συλλογικότητες, τις συνιστώσες, τις ιδέες, τις αξίες, το πρόγραμμα και να κυβερνήσουν χωρίς την κοινωνία, χωρίς το λαό, συμμαχώντας ακόμα και με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Ευρώπης»

Από την άλλη, όπως εξήγησε, εντός των γραμμών του υπήρξαν και άνθρωποι που αντιστάθηκαν μέχρι τέλους, προκειμένου να υπερασπιστούν την πολιτική ουσία του κόμματος και να μην  επικρατήσει στη χώρα η μνημονιακή λαίλαπα. «Υπάρχουν υπεύθυνοι για το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες δε λειτούργησαν όπως έπρεπε, με τη συχνότητα που έπρεπε, με την ανάθεση αντικειμένου και εργασίας που έπρεπε. Υπάρχουν υπεύθυνοι για το γεγονός ότι όσα ξεκίνησαν με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Νοέμβριο του 2012 για τη δημιουργία ενός κόμματος των μελών, στο τέλος κατέληξαν στην αποθέωση ενός κόμματος των μηχανισμών» πρόσθεσε, αναφερόμενη και στην προσωπική της προσπάθεια να αποτραπεί η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις υπονομεύσεις που δέχτηκε από το εσωτερικό του κόμματος.

Επόμενο ‘κεφάλαιο’ της ομιλίας της ήταν η υποτιθέμενη έλλειψη εναλλακτικής πρότασης. «Από τις 20 Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε η κοινή δήλωση του Eurogroup με σαφή και επίμονο τρόπο, σε πολλαπλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ίδιο τον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό, αλλά και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε στις 25 Φλεβάρη, αφενός μεν δήλωσα τη διαφωνία μου με αυτό το περιεχόμενο, αφετέρου έκανα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούσαν τη συγκρότηση ομάδων, κυρίως νομικών επιτελείων με την επιστράτευση των καλύτερων» είπε η κα Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι τις ίδιες προτάσεις είχε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν.

«Πρέπει να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς γιατί οι προτάσεις που κάναμε δεν υιοθετήθηκαν ποτέ, γιατί στην ύστατη έκκλησή μου προς την ΚΟ της 25ης Φεβρουαρίου ότι πρέπει να οργανώσουμε την άμυνα μας για να απεγκλωβιστούμε από το πλαίσιο του ανακοινωθέντος της 20ης Φεβρουαρίου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία. Και - επειδή ο καθένας μας δεν κρίνεται μόνο από το τι λέει, αλλά κυρίως από το τι κάνει - όταν ως Πρόεδρος της Βουλής, σε συνεννόηση πάντοτε με τον Πρωθυπουργό, συγκρότησα αυτή την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και η Επιτροπή δούλεψε και έκανε αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί, παρέδωσε πόρισμα εμπεριστατωμένο, με νομική αρτιότητα και θεμελίωση, με επιχειρηματολογία και πρόταση, με το οποίο ρητώς καταλήγει ότι το δημόσιο χρέος είναι παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο, απεχθές και μη βιώσιμο – και αυτά να διευκρινίσω για τον κ. Παππά δεν είναι βρισιές, είναι νομικοί χαρακτηρισμοί του χρέους που εγκαθιδρύουν δικαιώματα του ελληνικού λαού - γιατί η Κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε αυτό το πόρισμα, γιατί δεν ενεργοποίησε τις διαδικασίες αποκήρυξης του χρέους με βάση τις παραδοχές των δανειστών ότι αυτό είναι μη βιώσιμο και με βάση τις αποκαλύψεις σχετικά με τη γνώση τους για την έλλειψη βιωσιμότητας ήδη από το 2010;» ανέφερε.

Η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε για «σκοτεινή περίοδο» στη Βουλή από τον Ιούνιο μέχρι και τη διάλυσή της, με απόπειρες παράκαμψής της, εντεταλμένες επιθέσεις σε κρίσιμους χρόνους και παρασιώπηση γεγονότων προς δημιουργία εντυπώσεων. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει και συγκεκριμένα ονόματα, όπως αυτά του Υπουργού Εσωτερικών, Ν. Βούτση, του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου.

Σχετικά με τις εκλογές, τις χαρακτήρισε διαδικασία εκκαθάρισης του πολιτικού τοπίου από τους διαφωνούντες, αλλά και απόπειρα αιφνιδιασμού τους και του λαού. «Είναι προφανές ότι υπάρχει όσο ποτέ η ανάγκη δημοκρατικής αντίστασης, η ανάγκη να εκπροσωπηθεί η κοινωνία την οποία κάποιοι επιχειρούν να επαναπεριθωριοποιήσουν, η ανάγκη να εκπροσωπηθεί αυτός ο λαός που έδειξε ότι είναι πολύ περισσότερο τολμηρός από τους πολιτικούς, αν και οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει πρώτοι να τολμούν» τόνισε.

Η συνέντευξη Τύπου

Ηχηρή, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν η παρουσία των συμβασιούχων υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ», ενώ από την αρχή κιόλας της συνέντευξης απαίτησαν να πάρουν πρώτοι το λόγο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον, η κα Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο καταρχήν για απόπειρα αποπροσανατολισμού και προβοκάτσιας. «Εδώ δεν θα παραποιηθεί η αλήθεια, ούτε θα εμφανιστεί ο καθένας να είναι κάτι που δεν είναι. Δεν θα εμφανιστεί η κυρία Κοντογιώργη που εργάζεται στα Παραπολιτικά ως άνεργη δημοσιογράφος του Καναλιού της Βουλής ή η κυρία Κουλούρη που έχει ειδική σχέση και με πρόσωπα και με πράγματα… Δεν θα εμφανίζονται εκείνοι που έχουν απομυζήσει ωφέλειες και ωφελήματα εις βάρος των πράγματι απλήρωτων και άνεργων δημοσιογράφων ως τιμητές» τόνισε.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η Βουλή - με πρώτο πεδίο το κανάλι της - έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο εξυπηρετήσεων, πελατειακών σχέσεων και σύναψης συμβάσεων που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της, ενώ έκανε λόγο για «πρόσωπα-φαντάσματα» στο προσωπικό της. «Όποτε επιχείρησα να δρομολογήσω τις διαδικασίες (σ.σ. εξομάλυνσης αυτών των φαινομένων), υπέστην επίθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά η Ζ. Κωνσταντοπούλου, διευκρινίζοντας ότι το έργο αυτό τελικά δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πρόωρης διάλυσης της Βουλής.

Μιλώντας για τη Λαϊκή Ενότητα, τόνισε ότι δεν τιμά κανέναν η απόπειρα συρρίκνωσης του εγχειρήματος εκ μέρους κάποιων - μεταξύ των οποίων και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αριστερά - οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τον μονοθεματικό αντικατοπτρισμό της Αριστερής Πλατφόρμας, τη στιγμή που τα ιδρυτικά του μέλη δεν προέρχονται αποκλειστικά από εκεί.

Σχετικά με το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ, τόνισε ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει δεν αφορά το νόμισμα, αλλά τη δημοκρατία. «Αν λοιπόν αντιπαραθέτετε οποιοδήποτε νόμισμα με τη δημοκρατία που βάλλεται, εγώ απαντώ δημοκρατία. (…) Αυτός ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το κονκλάβιο που λέγεται Eurogroup και δεν έχει καμία θεσμική νομιμοποίηση, παρά εκβιάζει κυβερνήσεις και λαούς και υπαγορεύει πολιτικές σε πείσμα της λαϊκής εντολής και της λαϊκής κυριαρχίας είναι μία αντιδημοκρατική εκτροπή στο πλαίσιο της ΕΕ σε εκείνους που οραματίζονται μία ολοκληρωτική επέκταση των πολιτικών τους μέσα από τις πιο απολυταρχικές μεθόδους. Αυτό έχουμε χρέος να το αποτρέψουμε. Η Ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου».

«Η απάντησή μου είναι ότι είναι κακή και θλιβερή επιλογή να επιχειρηθεί αυτό το νέο μέτωπο που δημιουργείται και το οποίο θα επιχειρήσει να ενσαρκώσει και να υλοποιήσει όλα εκείνα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να το παρουσιάζουν εκείνοι που έχουν υπάρξει θύματα αυτής της συκοφαντίας ως κάτι μονοσήμαντο και μόνο συνδεδεμένο με το εθνικό νόμισμα. (…) Η άποψή μου είναι ότι για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το ευρώ και η ευρωζώνη για να στραγγαλιστεί η κοινωνία και η δημοκρατία πρέπει να αναζητηθεί λογοδοσία, πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά εργαλεία που υπάρχουν, να αναζητηθούν αποζημιώσεις και να ολοκληρωθεί ο λογιστικός έλεγχος του χρέους. Όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, το πίστευα και εξακολουθώ να το πιστεύω» κατέληξε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου, θα παρευρεθεί τις επόμενες ημέρες, με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Βουλής (τα καθήκοντα αυτά θα έχει ως τις αρχές Οκτώβρη, οπότε και θα ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση) στη διακοινοβουλευτική σύνοδο των Προέδρων Κοινοβουλίων στην έδρα του ΟΗΕ.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.