Ψηφίστηκε το απόγευμα της Τρίτης κατ’ αρχήν, κατ’  άρθρον και στο σύνολο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑMEΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα». ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, «παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ απούσα από την ψηφοφορία ήταν η Νέα Δημοκρατία.

Μαζί εγκρίθηκε και μια πληθώρα υπουργικών τροπολογιών που αφορούν:

– Παράταση έως και την 27η Ιουλίου 2015 της καταληκτικής ημερομηνίας για τις προβλεπόμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ν. Βαλαβάνη)

- Συμπλήρωση - τροποποίηση διατάξεων του ν. 4321/2015 όπως ισχύει, αναφορικά με τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών που είναι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως την 1 - 3 - 2015 στη Φορολογική Διοίκηση (Ν.Βαλαβάνη)

– Παράθεση προθεσμιών σύγκλησης γενικής συνέλευσης για τις ΑΕ, τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ, για την εταιρική χρήση η οποία έληξε στις 31/12/2014 (Γ. Σταθάκης)

- Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης από τους νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναφορικά με τα κεραιοσυστήματά τους (Ν. Παππάς)

– Μετάθεση κατά έξι μήνες της εφαρμογής της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Ν. Παππάς)

- Εισαγωγή σύγχρονης ορολογίας με σαφές περιεχόμενο στο πλαίσιο ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θ. Φωτίου)

– Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη Διαρκή Επιτροπή για την προστασία και αρωγή θυμάτων εγκλημάτων του Π.Κ, τον ορισμό γραμματέα και αναπληρωτή για τη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής και τη μετονομασία των σχετικών Υπουργείων και ν.π.δ.δ. του Παραρτήματος του π.δ. 233/2003 (Θ. Φωτίου)

- Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στον προγραμματισμό, αξιόλογηση, διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο της υλοποίησης των ενεργειών που απολαύουν χρηματοδοτικής συνεισφοράς από το Ευρωπαικό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση περιόδου 2014 - 2020

- Ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία του Σικιαρίδειου Ιδρύματος Απροσαρμόστων Παίδων

- Δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού του ΝΠΔΔ Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

- Επανακαθορισμός του καθεστώτος εξυγίανσης Προνοιακών Φορέων, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Κοινωφελών Ιδρυμάτων, Φιλανθρωπικών Σωματείων, Συλλόγων κλπ, τροποποίηση/συμπλήρωση του άρθρου 56 του ν.4262/2014 αναφορικά με το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου (Θ. Φωτίου)

Και ορισμένες από τις βουλευτικές τροπολογίες:

- Κύρωση υπουργικών αποφάσεων για  τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων, την αφαίρεση των προστίμων κλπ. (κατατέθηκε από τους κ.κ. Λεουτσάκο, Χαραλαμπίδη, Καραγιαννίδη, Σταθά)

- Ρύθμιση οφειλών υπευθύνων διοικούντων νομικών προσώπων (Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου)

- Χορήγηση επικουρικής σύνταξης από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης ναυτικών λόγω ναυτικού ατυχήματος

- Ρύθμιση διατάξεων για τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναφορικά με την εκμετάλλευση του επιβατικού δημόσιας χρήσης (Βαρδάκης, Δερμιτζάκης κ.ά.)

- Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, του ΕΤΑΑ

- Ζητήματα ασφαλίσεως του επιστημονικού προσωπικού του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου» (Β.Κατριβάνου)

- Παρατάσεις των ρυθμίσεων που έχουν γίνει για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων (Λεουτσάκος, Πετράκος κ.ά.)

- Παράταση της κανονιστικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και λοιπών συλλογικών ρυθμίσεων που λήγουν ή καταγγέλλονται (βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ)

- Παράταση ισχύος προϋπολογισμών ΟΤΑ πρώτου βαθμού οικονομικού έτους 2014

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης  η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου  απευθύνθηκε σε όσους αμφισβητούν τη διενέργεια του Δημοψηφίσματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «από τη στιγμή που αποφασίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων δεν υπάρχει καμία συνταγματική διαδικασία για να ανατραπεί και για να ακυρωθεί», ενώ ζήτησε να λείψουν από το δημόσιο διάλογο «οι δηλώσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπηρετούν ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε την Ευρώπη των λαών και των κοινωνιών, ούτε την Ευρώπη της δημοκρατίας, αλλά υπηρετούν μια διολίσθηση της Ευρώπης σε ένα καθεστώς απολυταρχίας και έλλειψης σεβασμού και στη λαϊκή κυριαρχία και στη δημοκρατική λειτουργία και στην κοινοβουλευτική λειτουργία».

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έκανε ειδική μνεία στον Κύπριο και Γάλλο ομόλογό της, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι συμπαραστέκονται στην Ελλάδα αυτή τη δύσκολη ώρα και ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η συνομολόγηση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωζώνης. «Και πρόκειται να αναλάβω γενικότερη πρωτοβουλία ενεργοποίησης των Κοινοβουλίων και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, διότι η επιταγή εκδημοκρατισμού, λογοδοσίας και διαφάνειας δεν μπορεί να παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κενό γράμμα» κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.