Να καλύψει ένα νομικό κενό έρχεται το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια – η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής – σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η κα Χριστοδουλοπούλου διευκρίνισε ότι στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του νομοσχεδίου ελήφθησαν υπόψη οι εκφρασμένες απόψεις των κομμάτων, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Ραγκούση - ώστε να ισχύσει για χρόνια χωρίς νέες δικαστικές περιπέτειες - οι ανεξάρτητες αρχές και η κοινωνία των πολιτών. «Θέλαμε να υπάρχει μία μεγάλη πολιτική συναίνεση στη Βουλή και μία μεγάλη κοινωνική συναίνεση στην κοινωνία» τόνισε, εξηγώντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν απηχούν στο έπακρο τις ιδεολογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάνω στο τελευταίο αυτό ζήτημα σχολίασε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου κατά την ομιλία της: «Από την αριστερά υπάρχει μία κριτική που τη θεωρώ ιδεολογικά και αξιακά βάσιμη. Προσωπικά θα ήθελα ένα πιο τολμηρό νομοσχέδιο. Παραδείγματος χάριν, δεν συμφωνώ με τον όρο της επιτυχούς φοίτησης, γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν άλλοι όροι για να ορίσεις την ένταξη, όπως οι κοινωνικές δεξιότητες που έχει ο άνθρωπος ανεξάρτητα από το πόσο καλός μαθητής είναι. Ή προβληματίζομαι με την εξάρτηση της ιθαγένειας των παιδιών από τη νομιμότητα των γονέων. Διότι εφόσον ένα παιδί ζει και μεγαλώνει εδώ δεν χρωστάει να πληρώνει τις αμαρτίες των γονιών του, δηλαδή αν είναι νόμιμοι ή όχι - και ουσιαστικά τις αμαρτίες του ελληνικού Κράτους που δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν διαδικασίες νομιμότητας - ή το γεγονός ότι οι γονείς έχουν εκπέσει από τη νομιμότητα λόγω της κατάστασης και της κρίσης».
«Πρέπει, πέρα από τις όποιες τυπικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, να αποδεικνύεται ο ουσιαστικός δεσμός του προς πολιτογράφηση αλλοδαπού τέκνου με την ελληνική κοινωνία. Η εννιαετής υποχρεωτική εκπαίδευση, αυτή που υπάρχει για κάθε ελληνόπουλο είναι ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει στον αιτούντα αλλοδαπό χαρακτηριστικά ένταξης στην ελληνική κοινωνία» είπε με τη σειρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Γεώργιος Γεωργαντάς, αναρωτούμενος αν η γέννηση στη χώρα και η εγγραφή στην Α’ Δημοτικού είναι επαρκή στοιχεία για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας.
Την πρόθεση καταψήφισης του νομοσχεδίου από τους ΑΝΕΛ εξέφρασε ο αγορητής του κόμματος, Νίκος Μαυραγάνης. «Η ιθαγένεια θα πρέπει να συνοδεύεται με τη διαμορφούμενη εθνική συνείδηση. Δεν είναι η ιθαγένεια ένας μοχλός πίεσης ή ‘καταπίεσης’ για να διαμορφώσεις την εθνική συνείδηση. Η εθνική συνείδηση πρέπει να δημιουργείται με ελευθεριότητα. Ποιος σας είπε εσάς ότι θα πρέπει να θέτουμε επί ποδών τον εσωτερικό ψυχισμό του ανθρώπου προς την κατεύθυνση του βάναυσου εξελληνισμού, εκβιάζοντας με την ιθαγένεια το νομικό οπλοστάσιο που θα συνοδεύσει αυτήν;» είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «αν δε φτάνουν οι οικονομικοί πόροι, τότε προκύπτει μία επιλογή: να προτιμήσεις του Έλληνες πολίτες από τους μετανάστες για την επιδοματική πολιτική».
Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο θα περάσει με την στήριξη των υπολοίπων κομμάτων που προσανατολίζονται στην υπερψήφισή του.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)