Μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της 25ης Μαΐου θα βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις», με το οποίο ρυθμίζονται θέματα απόδοσης ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τασία Χριστοδουλοπούλου καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να καταθέσουν μέχρι τότε τις προτάσεις τους, «ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση των διατάξεων της προτεινόμενης ρύθμισης».
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι εκτός από «το ονομαζόμενο δίκαιο του αίματος ως τεχνική κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας», το ελληνικό έθνος είναι και «έθνος επιλογής και συνείδησης που σφυρηλατεί τους δεσμούς αλληλεγγύης των μελών του πάνω στο κριτήριο της κοινής βούλησης του ανήκειν σε αυτό, ανεξαρτήτως της καταγωγής των ανθρώπων». Με βάση αυτή τη θεώρηση, παρέχεται η δυνατότητα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας τόσο στη λεγόμενη «δεύτερη γενιά», δηλαδή στα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νομίμων μεταναστών, όσο και στη επονομαζόμενη «μιάμιση γενιά», δηλαδή στα παιδιά μεταναστών που ναι μεν δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, έχουν όμως διανύσει ένα ικανό διάστημα παραμονής στη χώρα διερχόμενα επιτυχώς του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ειδικότερα, τα γεννημένα στην Ελλάδα τέκνα αλλοδαπών θεμελιώνουν δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας όταν εγγραφούν στην πρώτη τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς είχε συνεχή νόμιμη διαμονή στη χώρα μας επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν τη γέννηση (αν το τέκνο γεννήθηκε πριν την συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα).
«Η νέα ρύθμιση δεν αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια στο αλλοδαπό τέκνο από τη γέννηση, αλλά και λόγω γέννησης την κρίσιμη στιγμή που το παιδί εισάγεται στο ελληνικό σχολείο, ύστερα από έντεκα χρόνια νόμιμης διαμονής του γονέα εκ των οποίων τα πέντε πριν τη γέννηση και τα έξι μετά από αυτή. (…) αποδίδεται καθοριστική σημασία σε ένα ικανό χρονικό διάστημα πριν τη γέννηση για τους γονείς, ειδικά μάλιστα για τον έναν γονέα, και οριστικός τίτλος διαμονής που παραπέμπει σε πολυετή παραμονή στην Ελλάδα. Σε δεύτερο στάδιο, απαιτείται και ένα εξίσου σημαντικό διάστημα μετά τη γέννηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η οικογένεια του τέκνου συνεχίζει να κατοικεί στην Ελλάδα και μετά τη γέννηση του παιδιού. Τέλος, το εμβληματικό γεγονός που θεμελιώνει κατόπιν αυτού του σωρευτικού διαστήματος το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας είναι η εγγραφή στο δημοτικό, καθοριστική πλέον ένδειξη ότι η οικογένεια έχει πλέον αναπόδραστα συνδέσει τις βιοτικές της σχέσεις και το μέλλον της με την Ελλάδα και πως οι γονείς έχουν συνομολογήσει ότι το παιδί τους θα αποκτήσει ελληνική παιδεία», αναφέρεται στην αιτολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.
Ως προς τα παιδιά μεταναστών που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, οι παράγραφοι 2 και 3 του νομοσχεδίου ρυθμίζουν δυνατότητα κτήσης από μέρους τους της ελληνικής ιθαγένειας, αν ολοκληρώσουν επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου, είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή αν έχοντας απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα αποφοιτήσουν από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα δυνατότητα αποβολής της Ελληνικής ιθαγένειας για όσους αλλοδαπούς απέκτησαν αυτήν όντας ανήλικοι, εντός προθεσμίας από την ενηλικίωσή τους και σύσταση Επιτροπής για την σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ο οποίος στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Βουλή για κύρωση. Η συγκρότησή της Επιτροπής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τα μέλη της δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση.
Τέλος, με το σχέδιο νόμου ενσωματώνονται στην ελληνική έννομη τάξη δύο Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οι οποίες αφορούν τη χορήγηση στους υπηκόους τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)