«Έχουμε πασίδηλα το δίκιο με το μέρος μας και θα τα καταφέρουμε» δηλώνει ο Α. Τσίπρας

«Έχω πλήρη συναίσθηση ότι το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά αυτοδύναμης, κοινωνικά δίκαιης και εθνικά υπερήφανης περνάει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περνάει όμως και μέσα από την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες εδώ, στο εσωτερικό της χώρας, με ένα καθεστώς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που βύθισε τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας στην κρίση και στη διεθνή απαξίωση».

Με αυτά τα λόγια και σε μια αίθουσα από την οποία απουσίαζε η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως έσπευσε εξαρχής να δηλώσει, η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας, επομένως αυτό που θα φροντίσει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να συγκεράσει τις ευρωπαϊκές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας με τον απόλυτο σεβασμό στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Στόχος η σύναψη μίας συμφωνίας - γέφυρας μέχρι τον Ιούνιο, ούτως ώστε να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτεί μία ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων.

«Σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχουμε πασίδηλα το δίκιο με το μέρος μας και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας ωστόσο την προηγούμενη κυβέρνηση που δημιούργησε ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης, αφού γνωρίζοντας το τέλος της και για να στριμώξει τη νέα κυβέρνηση επέλεξε τη δίμηνη παράταση του μνημονίου αντί της εξάμηνης που πρότειναν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Πρώτη προτεραιότητα, από την Τετάρτη το πρωί, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης διά της παροχής δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες - θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας των τελευταίων πέντε χρόνων, αλλά και η αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, όπως ήταν οι αντισυνταγματικές απολύσεις των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

«Δεν ήρθαμε για να καταλάβουμε δομές και προνόμια εξουσίας, αλλά για να τα καταργήσουμε και να περάσουμε την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει, δηλαδή στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη μείωση των κρατικών δαπανών που θα επιτευχθούν με την αποσυμφόρηση της δημόσιας διοίκησης από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών, την μείωση κατά το ήμισυ των «στόλων» των 700 αυτοκινήτων στα υπουργεία, την πώληση του ενός από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, την κατάργηση του βουλευτικού αυτοκινήτου, την μείωση του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%.

Στο πλαίσιο της ριζικής διοικητικής μεταρρύθμισης, δεσμεύτηκε ακόμα για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, αλλαγή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων και απλοποίηση των διαδικασίων της δημόσιας διοίκησης με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

Ο πραγματικά μεγάλος αγώνας της κυβέρνησης είναι όμως, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός,  η μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, στο σύστημα διαπλοκής της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας και στη φοροδιαφυγή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα παρθούν τα ακόλουθα μέτρα: έλεγχος της λίστας των μεγαλοκαταθετών, σύσταση υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου τελωνείων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου, έλεγχος της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθευτών του Δημοσίου, κατάργηση των θαλασσοδανείων, αλλά και των αντισυνταγματικών διατάξεων που παρέχουν ασυλία στα μέλη ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και τα υπόλοιπα μέτρα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης στα οποία θα παραμείνει πιστή η κυβέρνηση, όπως τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, την επανασύσταση της ΕΡΤ, την προκήρυξη διαγωνισμών για «ανοιχτή, διαφανή και σύγχρονη με τους ισχύοντες νόμους αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων», αλλά και για την γενικότερη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου των ΜΜΕ, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης των αστυνομικών, την άμεση ψήφιση νόμου για παροχή ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους και αφορολόγητο όριο στα 12000 ευρώ, η καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και η αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η απαγόρευση του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και της μεταβίβασης των ενυπόθηκων δανείων σε Έλληνες και ξένους κερδοσκόπους, χωρίς τη συναίνεση του οφείλετη αποτελούν τα επόμενα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα εργατικά θέματα, δεσμεύτηκε για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προστασία από μαζικές απολύσεις, επαναφορά της διαιτησίας στις εργατικές διαφορές και για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η οποία ωστόσο θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016. Έκανε ακόμη λόγο για διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προβλέπεται ούτε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε καμία περαιτέρω μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων. Αντίθετα θα επαναχορηγηθεί η 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα.

Ως προς τις επενδύσεις, διευκρίνισε ότι ναι μεν θα τις στηρίξει αν κριθεί ότι μπορούν πράγματι να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, χαρακτήρισε ηθική υποχρέωση απέναντι στο λαό μας και τους λαούς που έδωσαν το αίμα τους ενάντια στο ναζισμό τη διεκδίκησή τους.

 

«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και γι’ αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Σας καλώ να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας, για το μέλλον των επόμενων γενεών, αυτή τη μάχη για να ξανακερδίσει ο λαός μας ελπίδα και αξιοπρέπεια, τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία του εμφανώς συγκινημένος.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr) 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.