Αύριο θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια με την ονομαστική ψηφοφορία, στη μία το μεσημέρι, επί των άρθρων 1, 7, 8 και 10, κατόπιν αιτήματος βουλευτών της ΧΑ. Τα υπόλοιπα άρθρα του έγιναν σήμερα δεκτά κατά πλειοψηφία, όπως επίσης και ορισμένες υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες.
Μία από αυτές ήταν η τροπολογία 178/67 23.6.2015 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη θητεία των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων», η οποία εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Υγείας να παύει με απόφασή του τους υφιστάμενους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων και να ορίζει νέους, για την οποία ο αρμόδιος υπουργός, Α. Ξανθός είπε:
«Θεωρούμε ότι είναι κοινωνική απαίτηση σήμερα αυτή η αλλαγή των διοικήσεων. Δεν είναι μια κομματική εμμονή ελέγχου του κράτους, όπως ενδεχομένως θα μας κατηγορήσετε. Θεωρούμε ότι η πλειονότητα των σημερινών διοικητών, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, αλλά κυρίως με τη συμπεριφορά τους, έχουν ενοχλήσει το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, το οποίο κάτω από πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες καλείται σήμερα να προσφέρει υπηρεσίες και έχουν πρωταγωνιστήσει σε παρεμβάσεις αυταρχισμού απέναντι σε εργαζόμενους που την προηγούμενη περίοδο είχαν πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων. Έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα ακόμα και αυτή τη μεταβατική περίοδο του πεντάμηνου, κατά την οποία έχουν παραμείνει στη θέση τους.
Γι’ αυτό, λοιπόν, καταθέτουμε την τροπολογία μέχρι να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο, το οποίο ευαγγελιζόμαστε και το οποίο πιστεύουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα είμαστε σε θέση να το φέρουμε με τη μορφή νομοσχεδίου.
Μιλάμε για ένα νέο διοικητικό μοντέλο για το σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδά του, δηλαδή και στο επίπεδο των ΥΠΕ και στο επίπεδο των νοσοκομείων, με δημοκρατικότερη επιλογή και όχι υπουργοκεντρική επιλογή των διοικήσεων, με άλλη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων, με αυξημένη συμμετοχή και των εργαζομένων και των ληπτών υπηρεσιών υγείας και των τοπικών κοινωνιών, με θεσμούς λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου των διοικήσεων, έτσι ώστε να εμπεδωθεί στις κοινωνίες και στη χώρα το αίσθημα ότι οι λιγοστοί ανθρώπινοι και υλικοί πόροι που υπάρχουν αυτήν την περίοδο κατανέμονται με δίκαιο τρόπο, ότι υπάρχει δημοκρατικός προγραμματισμός των υπηρεσιών υγείας με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες των περιοχών, με βάση νοσολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάση τις γνωστές πελατειακές και τοπικιστικές παρεμβάσεις και λειτουργίες.
Αυτή, κατά την άποψή μας, θα είναι μια σοβαρή εξυγίανση στη διοίκηση του συστήματος υγείας. Δεν είχαμε την ευχέρεια σ’ αυτό το πεντάμηνο να προχωρήσουμε σ’ αυτό και ως μια μεταβατική ρύθμιση προκρίνουμε αυτήν την τροπολογία την οποία καταθέτουμε σήμερα».
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)