Υπό τη μορφή μιας απλής τροπολογίας και μάλιστα εκπρόθεσμης, ενσωματωμένης στο νομοσχέδιο για το «Παρατηρητήριο Άνοιας» του Υπουργείου Υγείας, υποβλήθηκε σήμερα για κύρωση στη Βουλή και πήρε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα έγκριση, προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου (έως τις 28/02/ 2015).
Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποιητική σύμβαση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης - η πρώτη έγινε στις 12/12/2012 - η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το γεγονός ότι η 26η (!!) κατά σειρά πράξη νομοθετικού περιεχομένου εισήχθη στη Βουλή για την κύρωσή της με τη μορφή τροπολογίας και όχι έστω με τη μορφή σχεδίου νόμου, ώστε να μπορέσει να γίνει αντιπαράθεση επιχειρημάτων, έσπευσε να σχολιάσει ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για συνεχές κουρέλιασμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Λίγο αργότερα, ο Α. Μητρόπουλος, βουλευτής επίσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε εμφατικά ότι υπάρχουν τρεις νέες δεσμεύσεις στην τροποποιητική σύμβαση, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: 1). αμετάκλητη και άνευ όρων παραίτηση της χώρας μας, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) ακόμα και από περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτήσουν στο μέλλον, 2). ερμηνεία σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο όχι μόνο της παρούσας 2ης τροποποιητικής σύμβασης, αλλά και τυχόν μη συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από ή σε σχέση με αυτή, 3). αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου για οποιαδήποτε διαφορά ενδέχεται να προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την εγκυρότητα, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας Δεύτερης Τροποποιητικής Σύμβασης (προς όφελος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μόνο).
Οι επαχθείς αυτοί νέοι όροι της τροποποιητικής σύμβασης – την οποία ο κύριος Μητρόπουλος χαρακτήρισε «απαξιωτικό κείμενο για κυρίαρχο Κοινοβούλιο» - σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήρθε, για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης, μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί, δείχνουν «την πρεμούρα των δανειστών να ελέγξουν την επερχόμενη πολιτική εξέλιξη». Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, οι καταπλεονεκτικές αυτές ρήτρες δεν θα ισχύσουν επί πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης δεν αναγνώρισε την ύπαρξη νέων όρων και μίλησε για οριστική λήξη του Μνημονίου στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στη σημερινή μαραθώνια κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ψηφίστηκε ακόμα κατά πλειοψηφία, καταρχήν και στο σύνολο, το νομοσχέδιο «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας», ενώ ομόφωνα ‘πέρασαν’ ορισμένα άρθρα του (περίπου 10 από τα συνολικά 66). Ως προς την ομοβροντία τροπολογιών, την οποία είχε ξεκινήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο από την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή συνεχίστηκε και σήμερα, όπως άλλωστε ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, με τον αριθμό των κατατεθειμένων να ξεπερνά τις εκατό για να ψηφιστούν τελικά οι 25, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κατά πλειοψηφία.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)