Για το Δημόσιο Χρέος, την Πολιτική, το Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μίλησε στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο, London School of Economics (LSE), την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην επίσημη εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Νομικής και το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου.

Η ομιλία της έφερε τον τίτλο «Πολεμώντας το Μεγαθήριο: Δίκαιο, Πολιτική και Ανθρώπινα Δικαιώματα στην εποχή του χρέους και της λιτότητας», ενώ την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η καθηγήτρια του LSE, διευθύντρια του Κέντρου για τη μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Margot Salomon.

Απευθυνόμενη σε φοιτητές, μαθητές, ακαδημαϊκούς, πολίτες, εκπροσώπους φορέων, κινημάτων και συλλογικοτήτων, η τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε στη δημιουργία και διόγκωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και στο πώς η αποπληρωμή του, υπό το καθεστώς των μνημονιακών πολιτικών, οδήγησε στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, καθώς και στην παραβίαση της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αξία γιατί οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία. Και γιατί όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τόνισε πως η διόγκωση του δημοσίου χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς, σε αρκετές από τις οποίες συμμετείχαν γερμανικές εταιρίες όπως η Siemens, η Thyssen Krupp και η HDW, αναδεικνύοντας ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι οι Έλληνες ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους. «Οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα πριν το 2010 σε όλους τους τομείς, πλην των εξοπλιστικών δαπανών, κινούνταν πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το Προκαταρκτικό Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αποδεικνύει ότι το πρώτο πρόγραμμα δήθεν διάσωσης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, στόχο είχε τη διάσωση των γερμανικών και των γαλλικών ιδιωτικών τραπεζών και όχι τη διάσωση της ελληνικής κοινωνίας. Για την κοινωνία ήταν θανατική ποινή και όχι διάσωση», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αναφερόμενη στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, μίλησε για την ιδιότυπη δίωξη, το «κυνήγι μαγισσών» που η νέα Κυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής έχουν εξαπολύσει εναντίον της – λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το μόνο που δεν έχει γίνει ακόμη είναι να κάψουν τα πορίσματα της – και για το συλλογικό δικαίωμα των λαών να διεξάγουν λογιστικό έλεγχο του χρέους που καλούνται να αποπληρώσουν, δικαίωμα που μάλιστα συνεπάγεται αντίστοιχη θεσμική υποχρέωση σεβασμού του από τη μεριά των εκπροσώπων των λαών.

«Αυτό που αποκαλείται «κυριαρχικό» ή δημόσιο χρέος έχει ξεκάθαρες συνέπειες στις ζωές και στα δικαιώματα των ανθρώπων. Το «κυριαρχικό» ή δημόσιο χρέος δεν είναι απλώς μια διεθνής ή διακρατική σχέση. Και δεν μπορεί να αφεθεί στις Κυβερνήσεις ο σεβασμός, η προστασία, η αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των αξιών που οι ίδιες έχουν παραβιάσει κατάφωρα» σημείωσε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Λονδίνο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνάντησε μέλη της κινηματικής πρωτοβουλίας Debt Resistance UK, Έλληνες και Βρετανούς φοιτητές, ερευνητές που ασχολούνται με θέματα χρέους και δικαιοσύνης, ενώ παραχώρησε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.