Μάχη δόθηκε στη Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένους από τους ανεξάρτητους βουλευτές για να «περάσει» τελικά την Τετάρτη η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους φοιτητές και σπουδαστές να λαμβάνουν υπό όρους εκπαιδευτική άδεια, φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι» ηλεκτρονικής επιτήρησης, η οποία αποτέλεσε τη λύση και στο ζήτημα του Νίκου Ρωμανού. Άκοπα από την άλλη και χωρίς να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στον αντίλογο που αναπτύχθηκε, υπερψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές την προηγούμενη μέρα, σε μία μόνο συνεδρίαση της ολομέλειας, το σχέδιο νόμου που ρίχνει στα μαλακά, από άποψης ποινικής αντιμετώπισης, τους καταχραστές δημοσίου χρήματος, αν εκείνοι επιστρέψουν τα χρήματα που αφαίρεσαν από το δημόσιο ταμείο και μάλιστα όχι αυτοβούλως, αλλά μετά την έναρξη της διαδικασίας της κύριας ανάκρισης ή ακόμα και της κύριας δίκης.
Στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής παρέπεμψε η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εισηγητή της, Σταύρου Κοντονή, κάνοντας λόγο για ταύτιση του αντίλογου του Σύριζα με αυτόν στον οποίο προέβη, με επιστημονικά τεκμηριωμένο βέβαια τρόπο, η ίδια η Νομική Υπηρεσία της Βουλής. Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι ναι μεν ζητούμενο της κοινωνίας, αλλά και των κομμάτων, είναι η επιστροφή των υπεξαιρεθέντων κρατικών χρημάτων στο δημόσιο ταμείο, ωστόσο η ποινική συναλλαγή με τον υπεξαιρέτη, στον οποίο μπορεί να επικυρωθεί τελικά ακόμα και εξαγοράσιμη ποινή, δημιουργεί μία νέα γενιά υπεξαιρετών.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Γ. Πανούση, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου, δηλαδή η εκμετάλλευση των χρημάτων από το δημόσιο, ήταν προτεινόμενη ρύθμιση και της ΔΗΜ.ΑΡ. επί υπουργίας Ρουπακιώτη, χαρακτήρισε ωστόσο το δεύτερο σκέλος της ελάφρυνσης των ποινών ως καθαρά εμπορική συναλλαγή που τινάζει στον αέρα δεκάδες αρχές του ποινικού δικαίου.
«Θερμοκήπιο εγκληματικών δραστηριότητων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο και ο Ιωάννης Γκιόκας, εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ η Μ. Χρυσοβελώνη από τους ΑΝ.ΕΛ. και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ιωάννης Κουράκος αναρωτήθηκαν αν το άρθρο 8 που αφορά τις εκκρεμείς δίκες οι οποίες εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση του ψηφισθέντα πια νόμου του κράτους αποτελεί «φωτογραφική διάταξη».
Η κυβέρνηση λοιπόν την ίδια ακριβώς ημέρα στο κοινοβούλιο από τη μία στάθηκε επιφυλακτική με αρκετές τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης - οι οποίες μάλιστα αλληλοστηρίζονταν μεταξύ τους σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, κάτι το οποίο συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια - με την αιτιολογία (ή μήπως δικαιολογία) ότι δεν θεσπίζει νόμους για συγκεκριμένα πρόσωπα και από την άλλη αγνόησε επιδεικτικά τις παρατηρήσεις περί φωτογραφικών διατάξεων στο νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, τις οποίες δεν μπήκε καν στη διαδικασία να συζητήσει. Την ίδια επίσης ημέρα, φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί της σε ότι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις του νόμου που αβασάνιστα ψήφισε και έχουν να κάνουν με έξαρση του οικονομικού εγκλήματος με ‘θύμα’ τα δημόσια οικονομικά και να δείχνει υπερβολικό ζήλο για ένα ζήτημα για το οποίο τουλάχιστον η επιστήμη της στατιστικής καθησυχάζει: 2,6% των κρατουμένων παραβιάζουν τους όρους άδειας στη χώρα μας και σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται όχι μόνο αυτοί που δεν επιστρέφουν στη φυλακή, αλλά και εκείνοι που παραβιάζουν οποιοδήποτε άλλο όρο της.
Είναι υπερβολή ή μήπως μεροληψία να μιλήσει κανείς μετά από όλα αυτά για επιλεκτική «ευαισθησία» της Κυβέρνησης;
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)