Με απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η ψηφοφορία του ν/σ «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος και του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Παναγούλης διαγράφηκαν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τους μετά την καταψήφιση του ν/σ από τον πρώτο και την αποχή από την ψηφοφορία από τον δεύτερο.
Επί της αρχής υπερψηφίστηκε από τους εναπομείναντες 153 κυβερνητικούς βουλευτές σε σύνολο 290 ψηφισάντων. Όχι σε όλα είπαν ΝΔ, ΧΑ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ καταψήφισαν τα πάντα πλην των άρθρων 1,11 και 16 το ΠΟΤΑΜΙ και 1 και 18 η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» επέμεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός, διαβεβαιώνοντας ότι είναι σαφής ταξική επιλογή της Κυβέρνησης η προστασία της πρώτης κατοικίας της φτωχής και μέσης οικογένειας και η μη επιβράβευση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αναφέρθηκε ακόμα στα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική και στο νόμο για τις 100 δόσεις.
Για δραματικό περιορισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας και νομοτεχνικές ατέλειες έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Δένδιας, φέρνοντας το παράδειγμα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων - όπου μπορεί να ζητηθεί μερική κάλυψη της δόσης από το Δημόσιο - τα οποία αφενός είναι πολύ λίγα, αφετέρου δεν διευκρινίζεται αν το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα αναγωγής κατά του οφειλέτη για το ποσό που θα καταβάλλει. Χαρακτήρισε ακόμα την παράγραφο 24 του άρθρου 5 για τη διοίκηση των τραπεζών φωτογραφική διάταξη. «Η γενική πολιτική της χώρας ασκείται από καθεστώς μείζονος ερασιτεχνισμού» κατέληξε.
«Μπορεί ο Τσίπρας να μην ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, αλλά είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που απελευθέρωσε τους μαζικούς πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία» είπε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναρωτήθηκε αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ ντρέπονται έστω και λίγο που ψηφίζουν αυτά τα μέτρα γιατί …δεν έχουν άλλο κόμμα να πάνε. «Πριν τα μνημόνια ήσασταν όλοι ΠΑΣΟΚ» τόνισε.
Για χειροτέρευση του νόμου Κατσέλη προς το χειρότερο έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος έδωσε έμφαση στον όρο «συνεργάσιμος δανειολήπτης» που αποτελεί υποκειμενικό κριτήριο ένταξης και καθιστά όμηρο των τραπεζών τον οφειλέτη. Τάχθηκε ακόμα κατά του πρόσθετου φόρου στο κρασί, καθώς αυτό αποτελεί βασικό μέρος των διατροφικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. «Οι σημερινοί κυβερνώντες έγιναν καλύτεροι από τους δασκάλους» σημείωσε.
«Είστε η καλύτερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Είπατε τα ψέματα όπως έλεγαν πριν, αλλά περισσότερα, πιο πειστικά και χωρίς τύψεις. Κάνετε ρουσφέτια όπως παλιά, αλλά πιο επαγγελματικά, διορίζετε φίλους, συγγενείς και κομματοφρουρούς, αλλά τώρα το κάνετε συστηματικά, με ζήλο και χωρίς φωτεινές εξαιρέσεις» σημείωσε με τη σειρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Χάρης Θεοχάρης.
Ο βουλευτής αναρωτήθηκε αν είναι ταξικός ο φόρος στο κρασί, τα 13 εκατομμύρια έξτρα τέλη κυκλοφορίας, το ότι μένει στο απυρόβλητο το παράνομο στοίχημα. «Είστε τοξικοί για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους άνεργους, τους αγρότες που δεν ντραπήκατε και τους ψεκάσατε. Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, χαρείτε τον, είναι ο πρώτος σας χρόνος» κατέληξε.
Τη διαδικασία του κατεπείγοντος που εμποδίζει τη μελέτη των υπό ψήφιση νομοσχεδίων, τον ουσιαστικό διάλογο και τη νομική ασφάλεια των πολιτών έβαλε στο επίκεντρο της κριτικής του ο Μάριος Γεωργιάδης, ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων. «Σκέφτεστε με νοοτροπία μισθωτού του δημοσίου για να λύσετε ένα πρόβλημα της αγοράς του ιδιωτικού τομέα που παράγει χρήμα από το μηδέν» είπε αναφορικά με την αυστηροποίηση του νόμου για τις 100 δόσεις, ενώ ως ισοδύναμο πρότεινε την ενοποίηση των συντάξεων σε μία, η οποία δεν θα υπερβαίνει τα 1500 ευρώ. Μίλησε τέλος για την αναταραχή που θα δημιουργήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας αφού μόνο το 25-30% των δανειοληπτών προστατεύονται, ενώ τόνισε ότι η χώρα έχει πάρει διάσταση από την ανάπτυξη και βιώνει έναν οικονομικό μεσαίωνα.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)