Υπερψηφίστηκε, σήμερα το μεσημέρι, το ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Σε σύνολο 285 βουλευτών που παρευρέθηκαν στην ψηφοφορία, «ναι» επί της αρχής είπαν 171 βουλευτές, προερχόμενοι από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και «όχι» 114 προερχόμενοι από τις ΚΟ της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική επί της αρχής, επί των 7 πρώτων άρθρων του ν/σ (τα οποία αναφέρονται στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου) και επί της τροπολογίας 1276/113, η οποία αφορά και υποθέσεις σχετικές με την λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Θράκης». Αναλυτικά τα κόμματα ψήφισαν ως εξής:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι είπαν «ναι» σε όλα, αν και υπήρξαν οι ακόλουθες διαρροές από το κυβερνών κόμμα: η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και οι Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Νίνα Κασιμάτη την τροπολογία.

- Η ΝΔ είπε «όχι» σε όλα, πλην της τροπολογίας.

- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «παρών» στο άρθρο 3 που δίνει τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγή φύλου και άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών και «ναι» σε όλα τα υπόλοιπα.

- Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν κατά συνείδηση, με τον Πάνο Καμμένο να ψηφίζει «ναι» επί της αρχής, «όχι» στο άρθρο 3 και «παρών» στα υπόλοιπα και τους Κωνσταντίνο Κατσίκη, Γιώργο Λαζαρίδη, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Δημήτρη Καμμένο και Βασίλη Κόκκαλη «ναι» επί της αρχής, «ναι» στην τροπολογία και «όχι» στα υπόλοιπα. Τέλος, ο Κώστας Ζουράρις ψήφισε  «ναι» σε όλα.

- Η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων είπαν «όχι» σε όλα.  

- Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Κατερίνα Μάρκου και Νίκος Μίχος είπαν «όχι» σε όλα, ο Γεώργιος Δημήτριος Καρράς «ναι» σε όλα και «παρών» στο άρθρο 3 και ο Χάρης Θεοχάρης και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου «ναι» σε όλα και «όχι» στο άρθρο 3.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 3 υπερψήφισαν μόλις 148 βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν 15 βουλευτές:

- Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης.

- Από τη ΝΔ οι Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρασμάνης.

- Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οι Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Μιχάλης Τζελέπης.  

- Από την Ένωση Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Από αυτούς επιστολή πρόθεσης ψήφου, διά των οποίων ανακοίνωναν τη μη διαφοροποίησή τους από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, απέστειλαν οι Τάσος Κουράκης, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Τζελέπης και Γιώργος Καρασμάνης.  

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.