Το ζήτημα των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην επικράτεια και οι αλλαγές στη δομή του λυκείου καθώς και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου μετά τη θερινή περίοδο.

Κύριο θέμα του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τη νέα δομή του Λυκείου αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το πλαίσιο συζήτησης για τις αλλαγές στο λύκειο. Η πρόταση περιλαμβάνει την επέκταση, κατά δύο έτη, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς συμπεριλαμβάνονται η πρώτη και η δευτέρα Λυκείου, με περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην τρίτη Λυκείου, σε βάθος διετίας.

Στόχος είναι έως το 2020 η υποχρεωτική εκπαίδευση, μαζί με την προσχολική, να είναι 14ετής.

Αναφορικά με την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόταση περιλαμβάνει το άθροισμα της βαθμολογίας των ενδοσχολικών εξετάσεων (γραπτά, προφορικά, εργασίες) και των πανελλαδικών, ωστόσο το ποσοστό που θα αναλογεί θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης.

To βράδυ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (στις 21.00), για να εξηγήσει τη νέα δομή του Λυκείου.

Ακόμα, τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου απασχόλησαν και οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ανά την επικράτεια.

Με αιχμή τις δράσεις πρόληψης, αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την οριοθέτηση και την προστασία των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, η κήρυξή τους ως αναδασωτέες, με πρόληψη για οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής χρήσης.

Επίσης, αποφασίστηκε η ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, καθώς και η φυσική ή τεχνητή αναδάσωση των εκτάσεων αυτών.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.