Με μια ρήση του Μάρκ Τουέιν επέλεξε να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις φήμες των τελευταίων ημερών, που τον ήθελαν να βρίσκεται σε αποστασιοποίηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι φήμες για τη ρήξη μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τροφοδοτήθηκαν από την απουσία του υπουργού Οικονομικών αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη από τη δημόσια σφαίρα, τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.

Οι φήμες αυτές επενδύθηκαν με υπόνοιες για υπόγειες διαφωνίες μεταξύ του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου, για τη γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση στο Eurogroup.

«Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος – Χουλιαράκης, είναι από την περασμένη Δευτέρα εξαφανισμένοι και δεν έχουν ενημερώσει για το αν και τι ακριβώς συζητήθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα», ανέφεραν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας χθες.

Και πρόσθεταν ότι «το μόνο που γνωρίζουν οι πολίτες, είναι η προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup».

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, μέσω της Εφ. Συν., στις φήμες, χρησιμοποιώντας μια ρήση του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν:

«Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε όσα διακινούνται».

Σημειώνεται ότι την ιστορική αυτή δήλωση είχε κάνει ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας, αναγκασμένος να ενημερώσει ότι… δεν έχει πεθάνει, όταν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Λονδίνο το 1897, κυκλοφόρησαν φήμες στην Αμερική ότι είχε φύγει απ’ τη ζωή και ο ανταποκριτής της εφημερίδας New York Journal στην Αγγλία τον αναζήτησε για να διασταυρώσει την είδηση.

Άμεση ήταν πάντως η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην απάντηση Τσακαλώτου. Με ανακοίνωσή της, ανέφερε: «Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά».

«Του επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το ερώτημα για ποιο λόγο δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας».

Ακολούθησε και tweet του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε μια ρήση του Μαρκ Τουέιν:

«Αφού αρέσει στον κ. Τσακαλώτο ο Μάρκ Τουέιν, ας διαβάσει & αυτή τη ρήση του: ‘Όταν έχεις αμφιβολίες, πες την αλήθεια’».

Πάντως, σε απάντηση στις φήμες, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν:

«Αντί η ΝΔ και τα φιλικά σε αυτή διαδικτυακά Μέσα να επινοούν κάθε τόσο εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλό θα ήταν να προτρέψουν τον αρχηγό της κ. Μητσοτάκη να ακούσει τις συμβουλές ιστορικών στελεχών της συντηρητικής παράταξης, που του ζητούν εναγωνίως να συμμαζέψει τον ανεκδιήγητο αντιπρόεδρο του κύριο Γεωργιάδη.

Άλλωστε δεν είναι και μικρό το επικοινωνιακό στραπάτσο στο οποίο οδήγησε την ΝΔ η εμπνευσμένη επικοινωνιακή του στρατηγική».

Ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του στον υπουργό Οικονομικών και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κ. Κουτσούκος ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης, όπως το αφορολόγητο και οι περικοπές συντάξεων. Καλεί επίσης τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει «κατά πόσο δέσμευσε τη χώρα με υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και πέραν της λήξης του 3ου μνημονίου και αν εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθούν» και «ποιες είναι οι αποφάσεις του Eurogroup, σε σχέση με τους στόχους για την ελάφρυνση του χρέους και στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.