Την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο δήμο και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, χαιρέτισε σήμερα σε τελετή που διοργανώθηκε στο χώρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες στις γυναίκες που αγωνίζονται διεκδικούν και δεν σκύβουν το κεφάλι, ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο Δήμο και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

«Ενίοτε κάποιοι αγώνες δικαιώνονται (...) σήμερα κάνουμε ένα βήμα είμαι χαρούμενος γιατί γίνεται πράξη μια κυβερνητική δέσμευση», αυτός ο ιστορικός, κρίσιμος χώρος για την πόλη της Θεσσαλονίκης των 336 στρεμμάτων αποδίδεται σήμερα στους πολίτες της περιοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και ευχαρίστησε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Χαρακτήρισε σωστή την απόφαση να ιδρυθεί στο στρατόπεδο το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, «σημαντική απόφαση να λειτουργήσει ένα ακόμα μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό ελληνισμό», είπε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου, τον οποίο ευχαρίστησε «για τη γόνιμη συνεργασία και την επιμονή του που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε και στη θετική συμβολή των κινημάτων, «ώστε το πρώην στρατόπεδο να μην μετατραπεί σε τσιμέντο αλλά σε χώρο ψυχαγωγίας για όλους».

«Ξεκινάμε ένα φιλόδοξο έργο και πολύ σύντομα θα αποδώσουμε το έργο στον Δήμο και στους πολίτες και εκεί θα κάνουμε μια μεγάλη γιορτή όχι σε υπόστεγο, θα είναι καλοκαίρι και θα έχει καλό καιρό. Αυτός ο χώρος ανήκει στους πολίτες να τον χαίρονται και καλορίζικος», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είναι όλα κέρδη και ζημιές στη ζωή μας. Υπάρχει κάτι ανεκτίμητο, κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί ως κέρδος και ως ζημιά, το ανεκτίμητο της ποιότητας ζωής, το ό,τι εδώ, τα παιδιά, τα παιδιά σας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια βόλτα, να περπατήσουν ελεύθερα, να παίξουν να τρέξουν».

«Ο χώρος αυτός που ήταν στρατόπεδο, θα είναι ένας χώρος που θα ανήκει στους πολίτες, σε όλο το λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης, ελεύθερα προσβάσιμος αλλά και χώρος όπου θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για καλλιτεχνική δημιουργία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε ότι «μια έκταση 336 στρεμμάτων παραχωρείται για 99 χρόνια στον δήμο Παύλου Μελά για ελεύθερη χρήση από την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προηγούμενα σχέδια - που και αυτά είχαν προκύψει από αγώνες και διεκδικήσεις - οδηγούσαν στη διάσπαση του ενιαίου χώρου του πρώην στρατοπέδου και την οικοδόμηση 52 στρεμμάτων. Ωστόσο, τόνισε ότι χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των κινημάτων των πολιτών, βρέθηκε λύση σε συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, αποδίδεται στην κοινωνία το σύνολο του χώρου για να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο και ένας πνεύμονας πρασίνου, ψυχαγωγίας και αναψυχής και παράλληλα, αντί να οικοδομηθούν τα 52 στρέμματα, θα παραχωρήσει ο δήμος στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας που κατέχει την ιδιοκτησία του χώρου, 83 έτοιμα διαμερίσματα που έχει στην κυριότητά του και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τις ανάγκες της στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Και θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο των κινημάτων των πολιτών, χαρακτηρίζοντάς τα, ως το «οξυγόνο της δημοκρατίας». Τόνισε ότι τα κινήματα αυτά υπενθύμισαν στην Πολιτεία τις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε: «αυτό είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας, η διεκδίκηση και ο έλεγχος από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι οξυγόνο τα κοινωνικά κινήματα, διότι τα προβλήματα υπάρχουν και εδώ παντού, συσσωρευμένα και άλλα που δημιουργούνται στις σύγχρονες νέες συνθήκες. Η προτεραιοποίηση της αξιοποίησης του χρόνου για τη λύση των προβλημάτων είναι ένα ζήτημα. Όταν, λοιπόν, υπάρχει πολιτική βούληση είναι χρήσιμο να υπάρχει και αυτή η διαρκής πίεση της τοπικής κοινωνίας, του λαϊκού παράγοντα, προκειμένου να ψάχνουμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις».

«Η αντίληψη των κινημάτων πολιτών που διεκδικούν ελεύθερους χώρους είναι η ανάκτηση του δημόσιου χώρου από την κοινωνία, η επένδυση στην ποιότητα ζωής για τη δημιουργία εστιών ήπιας αναψυχής και πολιτισμού μέσα στον αστικό ιστό. Αυτή η αντίληψη συνάδει και με την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης. Γι' αυτό, όπου μπορούμε, δίνουμε μάχες πρώτα και κύρια απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την ιστορία του στρατοπέδου, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, είναι ένα εμβληματικό σημείο που ταυτίζεται με την νεότερη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε ως οθωμανικό στρατόπεδο στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας της Θεσσαλονίκης, υπήρξε στρατόπεδο του ελληνικού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόπος μαρτυρίου και εκπαίδευσης πατριωτών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της κατοχής, αλλά και τόπος μαρτυρίου και δημοκρατών πολιτών τα ταραγμένα, τα πολεμικά χρόνια».

Σε ό,τι αφορά στα μουσεία που θα δημιουργηθούν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, είπε: «αυτός ο χώρος ήταν χώρος μαρτυρίου, εκτελέσεων, άρα ένα κομμάτι από τη σύγχρονη ιστορία μας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι ο λόγος να ιδρυθεί εδώ μουσείο εθνικής αντίστασης είναι μια σωστή απόφαση. Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι μετά τη μικρασιατική καταστροφή γύρω από το στρατόπεδο αναπτύχθηκαν προσφυγικοί καταυλισμοί. Γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ σημαντική την απόφαση και τη χαιρετίζω στο χώρο του στρατοπέδου να λειτουργήσει και ένα δεύτερο μουσείο, ένα μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό».

Μιλώντας για το επόμενο βήμα στην αξιοποίηση του χώρου επισήμανε ότι μετά την παραχώρηση του χώρου στο λαό της Θεσσαλονίκης, «ο δήμος μπορεί πλέον να αξιοποιήσει το πρώην στρατόπεδο προς όφελος των πολιτών, ενσωματώνοντας το χώρο αυτό στον αστικό ιστό και στην κοινωνική ζωή της πόλης, όπως ακριβώς το διεκδίκησαν τα κινήματα πολιτών και χιλιάδες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, κοινωφελείς χρήσεις, με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου».

Για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο χωρίς καθυστερήσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αξιοποιηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, πόροι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι δυνατότητες για χορηγίες από ίδιους πόρους. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όπως με την πολιτική βούληση, αλλά και με την προσπάθειά μας, καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα, έτσι η κυβέρνηση αυτή θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του δήμου για την αξιοποίηση του χώρου χωρίς καθυστερήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και θα παράσχουμε όποια τεχνογνωσία ή βοήθεια μας ζητηθεί προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. 'Αλλωστε, για το σκοπό αυτό έχουμε αποφασίσει και θα συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης του έργου με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπενθυμίζοντας την αιματηρή κινητοποίηση εργατριών γυναικών το 1887 για τη διεκδίκηση του δικαιώματος της ίσης μεταχείρισης στις εργασιακές σχέσεις. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί σε μια ανοιχτή γιορτή για την απόδοση του έργου στην πόλη.

 

Επεισόδια πριν την τελετή

Επεισόδια έγιναν λίγο πριν την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν ανάμεσα σε μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Δυτικής Θεσσαλονίκης και της αστυνομίας και ξεκίνησαν, όταν άνδρες των ΜΑΤ προσπάθησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από το σημείο που βρίσκονταν.

Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Μετά από λίγο, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Ακόμα, μια γυναίκα, όταν είδε τον πρωθυπουργό, του φώναξε: «Με 400 ευρώ μπορείς να ζήσεις;».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.