Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Apivita στο Μαρκόπουλο βρέθηκε τη Δευτέρα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, εξαίροντας τη δραστηριότητα αλλά και τη «διαφορετική φιλοσοφία» μέσω της οποίας η εταιρεία αυτή κατόρθωσε να «μεγαλουργήσει».

Τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου επιχειρεί να αναδείξει η συνεχιζόμενη περιοδεία του πρωθυπουργού σε σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ η επιλογή των επιχειρήσεων αυτών φαίνεται να συνδέεται με τη νέα φιλοσοφία που θέλει να περάσει η κυβέρνηση για το τι σημαίνει υγιής επιχειρηματικότητα.

Τη Δευτέρα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας καλλυντικών Apivita στο Μαρκόπουλο Αττικής, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ελληνικά είδη φυτών για τα προϊόντας τη και έχει ήδη εδώ και χρόνια διεθνή παρουσία.

Μιλώντας ενώπιον ακροατηρίου, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτών της εταιρείας, Νίκης και Νίκου Κουτσιανά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όχι μόνο στην επιχειρηματική δράση της Apivita και τη διεθνή της επέκταση, αλλά και στη «διαφορετική φιλοσοφία», όπως είπε, με την οποία κινήθηκε στην αγορά.

«Μια διαφορετική φιλοσοφία από την αρχή έως το τέλος, όχι μόνο στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, αλλά και στην ουσία της παραγωγής. Διότι, βασικό αξιακό θεμέλιο αυτής της νέας φιλοσοφίας είναι ότι η κερδοφορία, που βεβαίως είναι αιτούμενο για κάθε επιχείρηση, δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός για την εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάσουμε τα πάντα, αλλά θα έρθει –και ήρθε- ως συνέπεια μιας πολύχρονης, μελετημένης και δημιουργικής δουλειάς στον τομέα της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Και έρχεται, λοιπόν, ως συνέπεια μιας πολύχρονης και δημιουργικής δουλειάς πάνω στην ποιότητα του προϊόντος και στις σχέσεις εργασίας, που δημιουργούν ένα πλαίσιο αγάπης γι’ αυτό που παράγουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε προσωπικά στους ιδρυτές της εταιρείας, στο ζεύγος Κουτσιανά, οι οποίοι επένδυσαν στην καινοτομία πριν από 38 χρόνια και σήμερα έχουν συνεργασία με την ισπανική Puig.

«Δεν ξέρω εάν θα γίνει (η Apivita) Μπαρτσελόνα αλλά η συνεργασία με την Puig σηματοδοτεί κάτι, ότι μια ελληνική εταιρεία μπορεί να κάνει πράγματα και σε διεθνές επίπεδο», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παραγωγική βάση σε άλλη νοοτροπία και να πετύχουμε πολλά περισσότερα από το να επουλώσουμε τις πληγές».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμα πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι εταιρείες που σήμερα αποτελούν φωτεινή εξαίρεση να μετατραπούν σε κανόνα για την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή. «Έτσι ώστε η μικρή Ελλάδα να πάψει να είναι μικρή».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στο παραγωγικό μοντέλο που προτάσσει η κυβέρνηση, συστατικό στοιχείο θα είναι η σχέση εργαζομένου με την επιχείρηση, θα υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς, όπως επεσήμανε, «ο εργαζόμενος είναι ο σημαντικότερος κρίκος στην παραγωγική διαδικασία για να πετύχει η επιχείρηση».

«Ο αγροτικός τομέας επλήγη όχι από φυσικές καταστροφές αλλά από καταστροφικές πολιτικές, δεν αξιοποιήσαμε σωστά τα ευεργετήματα της ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα κατέληξε είτε μονόπλευρα να ενισχύονται ορισμένα προϊόντα σε βάρος άλλων είτε η ενίσχυση της παραγωγής να σημαίνει τη μείωση της ποιότητας και προανήγγειλε την αποσύνδεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την παραγωγή. «Επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο υπέρ προϊόντων που το μικροκλίμα της πατρίδας μας επιβάλλει, μια σειρά από προϊόντα στα οποία αντικειμενικά η χώρα μας υπερτερεί, γίνονται αντικείμενο ερευνών άλλων χωρών, ένας από τους τομείς είναι τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα οποία γίνονται ανάρπαστα» σημείωσε μεταξύ άλλων σε εκτενή του αναφορά για τα βότανα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε ένα πλήρες πρόγραμμα για αυτά τα φυτά, ενώ ακολούθησε και η εξαγγελία από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας για την παραχώρηση στρεμμάτων από τη ΔΕΗ που θα δοθούν σε παραγωγούς αρωματικών και θεραπευτικών φυτών. «Ευελπιστούμε σύντομα να φτάσουμε τα εκατό χιλιάδες στρέμματα για να καλύπτουμε τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας λέγοντας πως «το ένα είναι η ελληνική φύση και το άλλο είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας και θέλω να απευθυνθώ, καθώς απέναντί μου έχω κυρίως νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, και να πω ότι θα στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, αυτό που λέμε οικονομία της γνώσης». Και συμπλήρωσε: «Πάντα θα υπάρχουν χώρες που θα παρέχουν ανταγωνιστικά μισθολόγια, άρα εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην επιστήμη, να επενδύσουμε σε καινοτόμα προϊόντα».

«Για μας είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή, να δώσουμε πνοή σε αυτούς τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην ίδρυση - με τη συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτακη - του ελληνικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας αλλά και στη δημιουργία του υπερ-ταμείου που ενισχύει τις καινοτόμες επιχειρήσεις με πόρους από το ΕΣΠΑ.

«Θα περάσουμε βήμα προς βήμα στο νέο μοντέλο παραγωγής», είπε ο πρωθυπουργός και εκφράζοντας τη χαρά του και το ενδιαφέρον του για την εταιρεία Apivita πρόσθεσε: «Θέλω να ευχηθώ να Βρεθούν πολλοί συναγωνιστές σας στην ελληνική οικονομία».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλουμε να μας αισθάνεστε συμμάχους και συνοδοιπόρους, έχουμε την πολιτική βούληση να συμπορευτούμε με τους νέους, επενδύουμε στο μέλλον με σχέδιο και όραμα, επενδύουμε στους νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.