Το εγκώμιο της Κυβέρνησης και των πεπραγμένων της έπλεξε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ειδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό θέμα τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και την επιρροή τους στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα της χώρας.
«Όλα τα μεγέθη της οικονομίας συνηγορούν ότι έχουμε περάσει σε φάση όχι πια σταθεροποίησης, αλλά και ανάκαμψης» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ απαρίθμησε τις επιτυχίες της Κυβέρνησης: κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, επιδόσεις – ρεκόρ στον τουρισμό, αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες. Από την άλλη, δριμεία κριτική εξαπέλυσε εναντίον της αντιπολίτευσης - την οποία κατηγόρησε για «διαρκή απόπειρα μιας μεταμοντέρνας μορφής πραξικοπήματος, όχι στρατιωτικού, αλλά μιντιακού» - σχολιάζοντας ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
«Κοιτάει ποιος μιλάει», ανέφερε χαρακτηριστικά, «μιλάει ο κ. Μητσοτάκης που δεν χάνει ευκαιρία να ταυτίζεται διαρκώς, σε κάθε διακύβευμα με τις πιο ακραίες από τις θέσεις των πιστωτών (…) Το δικό σας δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα είναι απολύσεις, περικοπές, απορρύθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος. (…) Ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα η διαρκής άρνηση των Κυβερνήσεών σας –ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – επί 27 έτη να διευθετήσουν το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας; Και για ποιο λόγο όσες προσπάθειες κι αν έγιναν, όλοι οι διαγωνισμοί είχαν μείνει στη μέση;»
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για απόπειρα υπονόμευσης της τρέχουσας διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών. «Έχετε απειλήσει Υπουργούς με ειδικά δικαστήρια, τους υπαλλήλους των Υπουργείων που κάνουν το καθήκον τους, την Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού με διώξεις, έχετε επιχειρήσει να δημιουργήσετε ένα κλίμα bullying θα έλεγα στους δικαστικούς λειτουργούς» ανέφερε. Χαρακτήρισε ακόμα την Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια «τόπο των μαρτυρίων σας, γιατί πηγαίνουν εκεί όλοι οι ογκόλιθοι και αρχίζουν να μιλάνε…», ενώ τόνισε πως οι λίστες φοροδιαφυγής αξιοποιούνται πλέον στο έπακρο.
Σε σκληρούς τόνους και η ομιλία Μητσοτάκη. «Κύριε Τσίπρα, έχετε ήδη αποτύχει, έχετε ήδη ηττηθεί. Το γνωρίζετε, γι’ αυτό αντιδράτε έτσι, σε κάθε ομιλία σας επιταχύνετε το πολιτικό σας τέλος. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πολύ αυστηρός μαζί σας, διότι όλες οι Κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις τους άφησαν κάποιο θετικό αποτύπωμα. Αναρωτιέμαι εσείς τι θα αφήσετε πίσω σας όταν εγκαταλείψετε την εξουσία; Το τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, τις περικοπές των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, την άλωση του Κράτους από τους Καρανίκες, την καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοσύνης στην Παιδεία ή μήπως τη στρατηγική σας προσπάθεια να εγκαθιδρύσετε ένα νέο σύστημα διαπλοκής;» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για το θέμα της Siemens ότι η Κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει την κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ υπενθύμισε τον κίνδυνο παραγραφής εγκλημάτων αλλοδαπών κατηγορουμένων που σχετίζονται με αυτή εξαιτίας της καθυστέρησης μιας μετάφρασης επί ημερών Τσίπρα. «Παίζετε με τους ίδιους ακριβώς κανόνες ενός συστήματος που στα λόγια κατηγορούσατε, αλλά κάνατε κρυφές συναλλαγές μαζί του. Και το μόνο που σας ενδιαφέρει σήμερα είναι να φτιάξετε τη δική σας αριστερή διαπλοκή» τόνισε, εξηγώντας ότι η Κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει ένα βολικό, νέο τρίγωνο διαπλοκής, χρηματοδοτώντας το ΣΥΡΙΖΑ Channel με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής. Πρόσθεσε ακόμα αναφορικά με τη ματαίωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ. η οποία θα αποφάσιζε για τη συνταγματικότητα του νόμου Παπά για τις τηλεοπτικές άδειες) ότι μια τέτοια ενέργεια δεν συνάδει με τις αρχές λειτουργίας μίας δημοκρατικά ευνομούμενης Πολιτείας.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη «λίστα Τσίπρα που βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι της αδιαφάνειας και της διαπλοκής» και ενδεικτικά περιέχει: τη ‘φάμπρικα’ των ΜΚΟ στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, την αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού, την κάλυψη του πόθεν έσχες Φλαμπουράρη – Σταθάκη, τα ‘εργολαβικά’ του Κατρούγκαλου, τη νομοθέτηση της επιστροφής των επίορκων υπαλλήλων και την αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων για να συμμετέχουν πάλι οι συνδικαλιστές, την απαξίωση της Διαύγειας με ψήφιση τροπολογίας, την παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές με φωτογραφική επιβολή ορίου ηλικίας σε όλα τα μέλη της, τη σκανδαλώδη μείωση προστίμων για τη φοροδιαφυγή, την αιφνίδια αντικατάσταση του προϊστάμενου εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα, την συγκάλυψη της παρενόχλησης εργαζόμενων γυναικών από τον πρέσβη της Βενεζουέλας, τους αμέτρητους διορισμούς συγγενών και φίλων στο Δημόσιο που «κάποιοι εκτίμησαν ότι έχουν ξεπεράσει τις 27 χιλιάδες».
Σε άδεια έδρανα μίλησε η επόμενη ομιλήτρια, Φώφη Γεννηματά, αφού πολλοί βουλευτές, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φαίνεται να προτίμησαν το …κυλικείο. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι χάρισε στους πιο ακραίους εκφραστές του διεθνούς νεοφιλελευθερισμού όλα όσα ζητούσαν από τις Κυβερνήσεις της χώρας από το 2009 και μετά (ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας - ελληνικών τραπεζών – κόκκινων δανείων, δημοσιονομικός κόφτης), ενώ αμύνθηκε για τα οικονομικά του κόμματός της.
«Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε το ίδιο έργο που είναι τόσο χιλιοπαιγμένο που πλέον και ένας κόσμος που στο παρελθόν παρασυρόταν από αυτή την αντιπαράθεση σήμερα την αντιμετωπίζει μόνο με καχυποψία, αν όχι με απέχθεια και αγανάκτηση» σχολίασε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει επίδικο αντιπαράθεσης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε καλός μαθητής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο μνημόνιο, στα αντιλαϊκά μέτρα (που διατήρησε και επαύξησε), στην αντιμετώπιση των αγώνων με ΜΑΤ και χημικά, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα ζητήματα της ανάπτυξης και της οικονομίας.
«Τι ακριβώς εννοούν με τον όρο διαφθορά οι υπερασπιστές αυτού του διεφθαρμένου συστήματος; Μήπως εννοούν τη διατήρηση από όλες τις Κυβερνήσεις του νόμου που καθορίζει τις 60 ειδικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν και απολάμβαναν οι εφοπλιστές; Μήπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ταυτόχρονα με την εκτίναξη της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων; Ξέρουμε ότι δεν εννοούν αυτό. Η νομοθετική δραστηριότητα προς όφελος του κεφαλαίου θεωρείται και είναι απαραίτητο στοιχείο του καπιταλιστικού Κράτους» τόνισε.
Στα συμφέροντα που δεν υπηρετεί το ΠΟΤΑΜΙ και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να το βρωμίσει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αφιέρωσε μεγάλο χρόνο της ομιλίας του, ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Πιστεύατε ότι είχατε πλεονέκτημα στην αντιπαράθεσή σας με τις παλιές δυνάμεις που είχαν κυβερνήσει και είχαν τους σκελετούς τους σε κάποιες ντουλάπες. Ο φόβος σας ήταν μήπως εμπλακούν στην πολιτική νέες δυνάμεις, ανεξάρτητες από το Κράτος, ανεξάρτητές από συντεχνίες, ανεξάρτητες από συμφέροντα, πολίτες που παράγουν, που δημιουργούν, που τολμούν, που εμπνέουν, που μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά δεν ξεκινούν ως υπάλληλοι κανενός συμφέροντος» σημείωσε.
Αναφέρθηκε ακόμα στις …παλιές αμαρτίες κυβερνητικών, αφού με απόφαση της Οικουμενικής Κυβέρνησης – στην οποία συμμετείχε ο Γιάννης Δραγασάκης - δόθηκαν οι ψηφιακές παροχές στον εθνικό προμηθευτή και στη Siemens.
«Αντί να δείχνετε σοβαρότητα και να κάνετε προτάσεις, όλο κορώνες, αλληλοκατηγορίες, κοκορομαχίες και νομίζετε ότι ο κόσμος είναι τόσο βλάκας να τα αποδέχεται αυτά. Δεν είναι πια ανώριμος ο κόσμος, όπως ήταν παλιότερα και φανατιζόταν» ανέφερε, τέλος, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. «Η διαπλοκή είναι η τάση των πλουσίων να έχουν τους βουλευτές υποχείριά τους και αυτό δεν βλέπω να σταματάει ποτέ. Αν αυτή τη στιγμή ένας πλούσιος τηλεφωνήσει σε έναν αρχηγό κόμματος και πει ‘δίνω τόσα εκατομμύρια και βάλε αυτούς βουλευτές’, δεν θα τους βάλει ο άλλος; Ποιός θα ‘χει το ηθικό σθένος να αντιδράσει; Επομένως οι συζητήσεις αυτές μάλλον προς την κοροϊδία του κόσμου που μας ακούει και ημών των ιδίων κατατείνουν» σχολίασε κυνικά.