Ολοένα και εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι διεργασίες αναφορικά με τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο ιστορικό ζήτημα του Σκοπιανού μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, με τις δύο πλευρές να καλλιεργούν αισιόδοξο κλίμα όσον αφορά την έκβασή τους.

Σχετικό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός από το Βελιγράδι, όπου βρέθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, συμμετέχοντας στην τετραμερή Σύνοδο Σερβίας-Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας.

«Το 2018 ίσως να είναι μια χρονιά που θα μπορούσαμε  να έχουμε μια θετική εξέλιξη  σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Αν η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Αν σταματήσει μια κατά την άποψή μου αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε επίπεδο διπλωματών στις Βρυξέλλες, παρόντος του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ο τελευταίος υπογράμμισε το «θετικό» και «εποικοδομητικό» κλίμα των συνομιλιών. «Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε, «έγινε καλός διάλογος», σημειώνοντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας. Ακόμα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προσέθεσε ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αλλά και ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε, το Σάββατο, ότι είναι αισιόδοξος για επικείμενη εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε -εκπροσωπώντας την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ- ότι «παραιτούμαι από το να θεωρώ την ‘Μακεδονία’ τον μοναδικό κληρονόμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έφθασε στην Ινδία, στην Περσία…».

«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας, πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα, μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες», σημείωσε ο Ζάεφ.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και η ‘Μακεδονία’ να προχωρήσει μπροστά: να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και να ενεργοποιηθεί αυτόματα η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως δε έχει γίνει γνωστό, ο Ζόραν Ζάεφ πρόκειται να περάσει την Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ζάεφ θα είναι ιδιωτική, όχι επίσημη», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας.

 

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο λόγω Σκοπιανού – Επιφυλάξεις από Καμμένο

Και ενώ φαίνεται ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες θα ενταθούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους, αντιπαράθεση έχει αρχίσει να ξεσπά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η θέση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση «κατεβαίνει» στη διαπραγμάτευση είναι αυτή που παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή.

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος εκδήλωσε σήμερα τη διαφοροποίησή του σε σχέση με αυτή τη γραμμή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δε θα συναινέσει στη χρήση του όρου Μακεδονία, ούτε στα λατινικά, είπε όμως ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το ‘Βαρντάρσκα’ και επισήμανε ότι μία συμφωνία μπορεί να έρθει με δύο τρόπους, είτε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπου θα μπορούσε να υπάρξει θεσμική συμφωνία όπως το 2008, είτε σε ψηφοφορία στη Βουλή.

«Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενέργεια απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία, η οποία έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή», δήλωσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος. Τόνισε πως «για να ανατραπεί αυτό και να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση της Αθήνας έναντι του ζητήματος, η θέση η δική μου, η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι πως θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Καμμένου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις», προσθέτοντας πως είναι «καταδικασμένη να αποτύχει». Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε μάλιστα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει γύρω από το ζήτημα, κάνοντάς τον mention στο twitter.

«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets», ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη».

«Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.