Έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό, έφερε η χθεσινή νέα αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ σχετικά με την έγκριση η μη της περιβαλλοντικής μελέτης για το Ελληνικό. Τη συνεδρίαση συμβουλίου στο Μαξίμου, ειδικά συγκροτημένου για το θέμα του Ελληνικού, προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις, ενώ και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι στηρίζει τη συνέχιση της επένδυσης.

Με μια σύντομη ανακοίνωση, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για τις εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό, δήλωσε ότι στηρίζει «κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

«Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ταυτόχρονα, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το πρωί, η σύσκεψη ενός Συμβουλίου που έχει συγκροτηθεί ειδικά για τη δρομολόγηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Χθες, Τετάρτη, πηγές του Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι η κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη Δημόσια Διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως, προσέθεταν, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Όλα αυτά ήρθαν στον απόηχο της χθεσινής –τρίτης κατά σειρά- αναβολής της λήψης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) επί της έγκρισης η μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά». Οι εγκρίσεις αυτές απαιτούνται για να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, με το όργανο να εξετάζει σοβαρά –όπως έχει γίνει ήδη γνωστό- την κήρυξη τμήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο. Το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Η ανάδοχος εταιρεία δε, η Hellinikon Global, έχει ήδη διαμηνύσει πως το εν λόγω ζήτημα μπορεί να τινάξει στον αέρα το επενδυτικό πλάνο. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι το Δασαρχείο Πειραιά έχει κηρύξει 37 στρέμματα εντός του χώρου του Ελληνικού ως δασική έκταση, θέμα για το οποίο έχει επίσης αντιδράσει έντονα η εταιρεία, υποβάλλοντας ένσταση. Μάλιστα, την Τρίτη αναβλήθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας επί της ένστασης που άσκησε η Ελληνικόν Α.Ε.

Πάντως, εισήγηση για την αναβολή της λήψης απόφασης από το ΚΑΣ είχε κάνει η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προϊσταμένη του οργάνου. Την εισήγηση αυτή έκανε δεκτή η πλειοψηφία του ΚΑΣ.

«Κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αρχαιολογική νομοθεσία», δήλωσε η κ. Βλαζάκη, σχετικά με την πρότασή της να αναβληθεί η λήψη απόφασης στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού αποτελεί «σκοπό έντονου δημόσιου συμφέροντος και το υπουργείο Πολιτισμού δεν το παραβλέπει αυτό», επισήμανε η γενική γραμματέας. Ωστόσο, «έχει την ευθύνη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπει πριν την χωροθέτηση της επένδυσης να προχωρήσουμε στην εξέταση της κηρύξεως». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι μία κήρυξη θα προστατεύει και την επένδυση από τυχόν καθυστερήσεις, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν προσφυγές στο δικαστήριο και καταγγελίες περί καταστρατήγησης της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Τις δηλώσεις της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, ακολούθησε οργισμένη ανάρτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να την αποπέμψει.

«Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη γγ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.