Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων αποτέλεσε το αντικείμενο της ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επέστρεψε τη 13η και 14η σύνταξη - όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά - αλλά έκοψε το ΕΚΑΣ και ψαλίδισε κι άλλο τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, την ίδια στιγμή που συστηματικά καταστρατηγεί το δικαίωμα στην απονομή σύνταξης σε εύλογο χρόνο από την κατάθεση της αίτησης. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι η δημιουργία ενός κρυφού χρέους από τις απλήρωτες συντάξεις, ύψους 1 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

«Κύριε Υπουργέ, όλες οι κύριες συντάξεις, γήρατος, αναπηρίας και χηρείας εκκρεμούν, λόγω καθυστέρησης έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου. Οι άνθρωποι περιμένουν και δεν παίρνουν ούτε καν προσωρινή σύνταξη, που είχαμε θεσπίσει ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για την επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑ. Μάλιστα δεν το κάνει το ίδιο το ΕΤΕΑ και έχει επιλέξει να «πετάξει το μπαλάκι» στα ίδια τα ταμεία. Από 1-1-2015 δεν έχει πληρωθεί τίποτα. Τίποτα! Ούτε καν ποσοστό. Δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση. Και βεβαίως, θα πληρωθούν αναδρομικά και θα δημιουργηθεί ένα πελώριο κόστος» ανέφερε ο βουλευτής.

«Μην μας εγκαλείτε για κάτι που επιμόνως θέλατε να συμβεί» απάντησε με τη σειρά ο Υφυπουργός αναφορικά με την περικοπή του ΕΚΑΣ. Ως προς τις επικουρικές συντάξεις σημείωσε ότι χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόστηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε μηδενικές επικουρικές συντάξεις. «Για να αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός για τι πράγμα μιλάμε, επαναλαμβάνω ότι δεν θα έπρεπε καθόλου να θίξουμε αποθεματικά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και να δίνουμε επικουρική σύνταξη μόνο αν εισπράττονται τόσες εισφορές όσες θα αρκούσαν για την απονομή αυτών των επικουρικών συντάξεων» ανέφερε, εξηγώντας τι θα σήμαινε η εφαρμογή της ρήτρας.

Αναφερόμενος στις κύριες συντάξεις, μίλησε για διατήρηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και για την προοπτική ανάπτυξης των νέων συντάξεων.

Τέλος, απέδωσε την ταχύτητα απονομής συντάξεως στη μείωση του προσωπικού στους ασφαλιστικούς τομείς κατά 40%, επισημαίνοντας ότι οι ρυθμοί απονομής τους έχουν σαφώς βελτιωθεί. «Εκκρεμούσαν από εσάς ογδόντα τρεις χιλιάδες. Έφτασαν εξήντα χιλιάδες οι κύριες συντάξεις που καταβλήθηκαν μέσα στο 2016, με τη δική μας διακυβέρνηση. (…) Μη μας κατηγορείτε ότι εμείς επιδιώκουμε να μην καταβάλουμε συντάξεις, διότι κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Θα δοθούν 859.000.000 ευρώ, για να καλύψουμε εκατόν δύο χιλιάδες συντάξεις και επομένως μέσα στο 2017 θα έχουμε μειώσει εντελώς την αναμονή» ανέφερε.

«Έχετε αναλογιστεί, κύριε Υπουργέ, ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν την εγκύκλιό σας και την απόφαση απονομής της σύνταξής τους μπορεί να μην έχουν άλλα εισοδήματα; Το έχετε σκεφτεί αυτό; Τι κάνετε αλήθεια γι’ αυτό;» ανταπάντησε ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε προετοιμάσει προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτίμησε να πάρει δύο και τρεις χιλιάδες υπαλλήλους στην ΕΡΤ, όπως και καθαρίστριες. Προτίμησε δηλαδή να ικανοποιήσει το εκλογικό του σώμα και όχι τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού». 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.