Ερώτηση για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην απονομή των νέων συντάξεων απηύθυνε, σήμερα, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Εύη Χριστοδουλοπούλου στον Υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο.
Μία στοιχειωδώς σοβαρή Κυβέρνηση, ανέφερε η βουλευτής, θα είχε συνεργαστεί με την ΕΛΣΤΑΤ για να δει αν είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα που ψηφίζει. Αντ’ αυτού, ο νόμος Κατρούγκαλου κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2016 ως σχέδιο, ψηφίστηκε τον Μάιο και μόλις τον Νοέμβριο κλήθηκε η ΕΛΣΤΑΤ να ασχοληθεί με το θέμα. (σ.σ. το πρόβλημα προέκυψε, γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου όριζε υπολογισμό των συντάξεων με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθού που δεν μπορούσε ωστόσο να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ το κατάλληλο σύστημα επεξεργασίας. Με τη διορθωτική τροπολογία που κατέθεσε, χθες, η ’Εφη Αχτσιόγλου ο δείκτης αυτός θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών από το 2021, ενώ μέχρι το 2020 η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών θα διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών της ΕΛΣΤΑΤ).
«Φέρατε, λοιπόν, μία τροπολογία χθες τη νύχτα, την οποία είχατε διαρρεύσει πέντε ημέρες πριν, για να κάνετε τι; Όπως σας είπα, για να μπαλώσετε. Πού είναι ο κ. Κατρούγκαλος σήμερα, κύριε Πρόεδρε; Ο κ. Κατρούγκαλος δραπέτευσε διότι καταρρέει ο νόμος του. Και δεν καταρρέει μόνο απ’ αυτό, αλλά καταρρέει και απ’ όλα τα άλλα που θα συζητήσουμε μετά, από έναν ΕΦΚΑ που δεν λειτουργεί, από ένα διοικητικό χάος, το οποίο έχει προκληθεί» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Πετρόπουλος παραδέχτηκε ότι η αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου απευθύνθηκε στην ΕΣΤΑΤ στις 23 Μαΐου, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου (!), προκειμένου να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις.
«Ήταν, πραγματικά, μία δύσκολη δουλειά και γι’ αυτό τράβηξε τόσον καιρό, αν υπολογίσετε από τον Μάιο πόσος καιρός πέρασε για να γίνει όλη αυτή η δουλειά. Φυσικά, η ΕΛΣΤΑΤ άρχισε μεθοδολογικά να εξετάζει το θέμα περίπου από τον Νοέμβριο, όταν κατέληξαν οι μεταξύ τους συνεργαζόμενοι φορείς, δηλαδή η Εθνική Αναγνωριστική Αρχή, οι υπηρεσίες του Υπουργείου και η ΕΛΣΤΑΤ. Άρχισαν τον Νοέμβριο να επεξεργάζονται πολύ πιο συγκεκριμένη, προσδιορισμένη πλέον, έρευνα πάνω στο πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να καταλήξει στην πρόταση, την οποία εμείς υποβάλουμε μετά από αυτή την επεξεργασία, με τη σχετική τροπολογία» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ο συντελεστής χρειάζεται μόνο για τις συντάξεις όσων αιτούνται σύνταξη μετά τη 13η Μαΐου του 2016 - καθώς οι παλιές υπολογίζονται με βάση τον συντάξιμο μισθό που προσδιορίζεται έτσι από τις προηγούμενες καταστατικές διατάξεις των επιμέρους ταμείων - και ότι άρα δεν υπάρχει πρόβλημα χρόνου, διότι ο νέος τύπος, όπως προσδιορίστηκε και θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα δώσει τη δυνατότητα να εκδίδονται άμεσα οι συντάξεις και για τους νέους συνταξιούχους.
Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ακόμα ότι από τις αιτήσεις που υποβάλλονται για συνταξιοδότηση, περίπου το 30% απορρίπτεται, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.