Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian που μιλά για «κατάρρευση» στο σύστημα δημόσιας υγείας της Ελλάδας. Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για αυξανόμενη θνησιμότητα στα νοσοκομεία, αύξηση των απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων αλλά και για έλλειψη σε προσωπικό και σε ιατρικό εξοπλισμό. Για αναπαραγωγή της ανεύθυνης καταστροφολογίας μιας «συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας», μιλά ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Οι αυξανόμενοι ρυθμοί θνησιμότητας, η αύξηση στις απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού, καθιστά ανήμπορο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η επιμονή της χώρας στη λιτότητα χτυπά τους πιο αδύναμους στην κοινωνία», σημειώνει η εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της την 1η Ιανουαρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κατάσταση του ελληνικού συστήματος υγείας, την οποία περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα, ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας. Μάλιστα, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος τονίζει ότι «στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που ίσως υπό άλλες συνθήκες επιβίωναν, πεθαίνουν», δήλωση που δίνει και τον τίτλο στο άρθρο του Guardian.

«Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος. Στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τον Guardian, «αποκάλυψαν πρόσφατα ότι περίπου 10% των ασθενών στην Ελλάδα βρίσκονταν σε κίνδυνο να εμφανίσουν δυνητικά θανάσιμες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με 3.000 θανάτους να υπολογίζονται ότι οφείλονται σε αυτές».

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αναφέρονταν στην περίοδο 2011 με 2012, ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ είπε ότι το πρόβλημα έχει απλώς χειροτερέψει. Ο κ. Γιαννάκος, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, αποδίδει την κατάσταση αυτή σε έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής και απουσία προϊόντων καθαρισμού.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι σε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα, ενώ αναφέρει ότι οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες, ώστε σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν χαθεί 150 κρεβάτια.

«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο να πλύνει τα χέρια του και άλλωστε συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι κανένας άλλος τομέας στην Ελλάδα δεν έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό από την οικονομική κρίση, όσο το σύστημα υγείας. Επίσης, το άρθρο μεταφέρει δηλώσεις του Συντονιστή-Διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παίδων» Γιάννη Παπαδάτου, ο οποίος σημειώνει ως αρνητική επίπτωση για τη στελέχωση του ελληνικού συστήματος υγείας τη μαζική έξοδο των γιατρών στο εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της έλλειψης προοπτικής στην Ελλάδα.

 

Α. Ξανθός: Σε παλιότερα στοιχεία αναφέρεται ο Guardian – Αναπαράγει την καταστροφολογία μιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με δήλωσή του, απάντησε στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, τονίζοντας ότι αναφέρεται σε παλιότερα στοιχεία και ότι «αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας».

Ο υπουργός διαμηνύει ότι η Ελλάδα είναι χώρα «υγειονομικά ασφαλής» και τονίζει ότι «όσοι επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά».

Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, έχει ως εξής:

«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη.

Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ (από το 4,6% - 4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια», ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.

Όσοι, λοιπόν, επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.