Από την Δευτέρα 17 Ιουλίου, όταν και γνωστοποιήθηκε ότι η πρόταση του εισαγγελέα για απόρριψη του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής για την Ηριάννα Β.Λ. και τον Περικλή Μ. έγινε δεκτή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έχει ξεσπάσει πραγματική θύελλα στην πολιτική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, για την Ηριάννα δεν προέκυπτε υπέρμετρη ανεπανόρθωτη βλάβη από τη συνέχιση του εγκλεισμού της, ενώ ο ίδιος υποστήριξε πως, εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανό να τελέσει νέα όμοια αδικήματα. Από την πλευρά του ο Περικλής ζήτησε να σταματήσει η φυλάκισή του για λόγους υγείας, ενώ ειδικός γιατρός κατέθεσε σχετικά στο δικαστήριο για το σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζει.
Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως οι δύο νέοι καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και για οπλοκατοχή, η οποία βασίστηκε σε ένα αμφιλεγόμενο, μερικώς ταυτοποιημένο, δείγμα DNA.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, δήλωσε με παρέμβασή του στη Βουλή την δυσάρεστη έκπληξη που του προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου. Μάλιστα χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο» το γεγονός ότι «ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές, έχουν απολαύσει το ευεργέτημα της αναστολής της ποινής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ηριάννας, κατηγορούμενοι δεν πήραν το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήριο ούτε από το εφετείο». Την ίδια στιγμή, ο Στ. Κοντονής καταδίκασε τις ενέργειες και τις λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες» καθώς δυσφημούν τον αγώνα της Ηριάννας για την υπόθεσή της και διότι, όπως ανέφερε, «και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ηριάννα μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο, αλλά με άλλη σύνθεση.
Την απόφαση του Πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων σχολίασε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά αναφέροντας: «Νομίζω ότι πλέον η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης. Έχω την άποψη ότι είναι μάλλον μια κακή εξέλιξη το γεγονός ότι τη στιγμή, που άλλοι καταδικασμένοι για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας, έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, σε δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος και σήμερα θα παραμείνουν στη φυλακή. Νομίζω ότι αυτή η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο μαύρο, αν θέλετε, βιβλίο της ελληνικής δικαιοσύνης».
«Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη». Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας –μεταξύ άλλων - τα εξής: «Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη κι αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος“».
Και το ΚΚΕ δεν άφησε «ασχολίαστο» το γεγονός αυτό: «Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται και η κυβέρνηση, που, όχι μόνο διατηρεί άθικτο το αυταρχικό-κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τυλίγει ανθρώπους σε μία κόλλα χαρτί και αποτελεί βάση τέτοιων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων, αλλά και το εμπλουτίζει συνεχώς, στο πλαίσιο και της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις».
Τέλος, και η Λαϊκή Ενότητα σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η σημερινή απόφαση του 5μελούς Εφετείου Αναστολών επιβεβαίωσε σήμερα, για ακόμα μια φορά, την αλληλουχία ανάμεσα σε δικαστικές αποφάσεις που καταρρακώνουν τα κοινωνικά/ εργατικά δικαιώματα και στην καταπάτηση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».