Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με πλειοψηφία 3-2, απέρριψε τελικά τις αιτήσεις αναστολής της ποινής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ., μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Δεκτή έγινε τελικά από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πρόταση του εισαγγελέα για απόρριψη του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής για την Ηριάννα Β. Λ. και τον Περικλή Μ. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο νέοι, αντιμετώπισαν από το πρώτο δικαστήριο την ίδια ποινή και οι υποθέσεις τους είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Τους επιβλήθηκε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για συμμετοχή στη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και διακεκριμένη οπλοκατοχή, βασισμένη σε ένα, μοναδικό και απόλυτα αμφιλεγόμενο (μερικά ταυτοποιημένο) δείγμα DNA.

Τεράστιο ήταν το κύμα συμπαράστασης σήμερα στο Εφετείο, σε βαθμό μάλιστα που ο κόσμος δε χωρούσε στην αίθουσα του δικαστηρίου και η έδρα απείλησε με αναβολή της εκδίκασης, εάν δεν έβγαιναν έξω οι αλληλέγγυοι. Αυτό έγινε τελικά και η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή. Για την Ηριάννα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν προέκυπτε υπέρμετρη ανεπανόρθωτη βλάβη από τη συνέχιση του εγκλεισμού της. Ο εισαγγελέας υποστήριξε μάλιστα πως εάν αφεθεί ελεύθερη η Ηριάννα, είναι πολύ πιθανό να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.

Η Ηριάννα υποστήριξε ότι είναι σίγουρη πως θα αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό και πως η συνέχιση της φυλάκισής της, της προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική της διαδρομή.

Τόνισε πως αυτή τη στιγμή εργάζεται σε δύο δουλειές, η μία στο πανεπιστήμιο και η άλλη με ξένους φοιτητές σε ειδικό πρόγραμμα. Ανέφερε μάλιστα πως τρεις μήνες πριν την απόφαση, έκανε αίτηση να συμμετάσχει σε πρόγραμμα για να διδάξει σε προσφυγόπουλα. Υπέρ του αιτήματος της Ηριάννας κατέθεσαν δύο καθηγήτριές της στο πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά του ο Περικλής ζήτησε να σταματήσει η φυλάκισή του για λόγους υγείας, ενώ ειδικός γιατρός κατέθεσε σχετικά στο δικαστήριο για το σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζει.

 

«Ο Τσοχαντζόπουλος είναι έξω, τα παιδιά μέσα!»

Όταν τελικά ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο με πλειοψηφία 3-2 ενέκρινε την πρόταση του εισαγγελέα για απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας και του Περικλή, οι αλληλέγγυοι αντέδρασαν με φωνές και συνθήματα, ενώ ακούστηκε να λέγεται: «Ο Τσοχαντζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και κρατάτε δυο παιδιά να μείνουν μέσα!».

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα –σύμφωνα με πληροφορίες του efsyn.gr- πως κατά τη διάρκεια αγόρευσης των συνηγόρων υπεράσπισης, ο ένας υποστήριξε ότι το δικαστήριο είχε αποδεχθεί παλιότερα αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής και στην υπόθεση του Noor 1, στην οποία εμπλέκονταν άτομα με παραπάνω χρόνια κάθειρξης από την Ηριάννα και τον Περικλή, αλλά και στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων «με καθείρξεις 23 χρόνια»…

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.