Δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δυο υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Ν. 4469/2017). Την πρώτη συνυπογράφουν η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και αφορά οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η δεύτερη φέρει την υπογραφή της Υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου και αφορά οφειλές προς το Δημόσιο (σ.σ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων-Κ.Ε.Δ.Ε., του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών που βεβαιώνονται και εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.).

Αμφότερες ορίζουν ότι οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, απευθυνόμενες στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο) εάν αφορούν ασφαλιστικές εισφορές και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) εάν αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο (στη δεύτερη αυτή περίπτωση, έναρξη ισχύος της απόφασης ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου 2018).

Επιπλέον:

-       - Το συνολικό ύψος των οφειλών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

-       - Οι οφειλές θα πρέπει να έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

-       - Ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι οι 120 για οφειλές 3.000 - 50.000 ευρώ και οι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ.

-       - Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ 

-     - Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν: α). Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον  έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

β). Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, αλλά και θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.