Στη δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών σχετικά με το ρόλο της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών «έκλεισε το μάτι» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω του μηνύματος που εκφώνησε σήμερα στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Στη δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες γύρω από το ρόλο και τη λειτουργία της δικαιοσύνης, παρενέβη, με έμμεσο και διακριτικό τρόπο, ο Προκόπης Παυλόπουλος, στο αποψινό μήνυμά του για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της δεξίωσης που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ενώπιον των πολιτικών αρχηγών και σειράς άλλων πολιτειακών και θεσμικών παραγόντων της χώρας, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε:

«Μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος. Διάκριση των εξουσιών η οποία σημαίνει, μεταξύ άλλων:

- Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.

- Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.

- Και για την Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν’ ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ακόμα ότι 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία, ενώ υπογράμμισε τους αγώνες και την θυσία των Αντιστασιακών εκείνης της εποχής.

Πριν απ’ όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεύτερον την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν’ ανέχονται η διεθνής κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με την οριστική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της χώρας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για τα 43 χρόνια από την Μεταπολίτευση και τονίζει: «Τώρα ευθύνη όλων μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων, την μικροπολιτική και την μισαλλοδοξία».

 

Δηλώσεις του προέδρου της Βουλής και πολιτικών αρχηγών

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, στην οποία υπάρχει θετικό πρόσημο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στη δική του δήλωση, μετά το πέρας της εκδήλωσης για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Βούτσης σημείωσε πως «ο ίδιος ο λαός μας ήταν και είναι ο εγγυητής για να πάνε καλύτερα τα πράγματα».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για «έλλειψη Δημοκρατίας στον τόπο» και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί. Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η φετινή επέτειος επισκιάζεται από κλίμα πόλωσης, διχασμού και υπονόμευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας των πολιτών.

«Δεν είναι ώρα για ονειροπολήσεις και ωραία λόγια» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι σήμερα «υπάρχει ανισότητα, υπάρχει λειψή δημοκρατία και πρέπει να συγκρουστούμε για να κάνουμε τη χώρα μας ευρωπαϊκή».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με τη σειρά του, στη δήλωσή του ανέφερε ότι «οι ώρες είναι κρίσιμες» και επισήμανε ότι «γιορτάσαμε σήμερα τη Δημοκρατία, αλλά με 600.000 Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, με χιλιάδες ανέργους και τους Έλληνες με κάτω τους μισθούς και τις συντάξεις τους». Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θέλει «εικόνα ενότητας», αλλά ενότητα στην πράξη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε για αντιπαλότητα των εξουσιών, υποστηρίζοντας ότι «η Δημοκρατία κερδήθηκε με αγώνες, δεν χαρίστηκε. Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί η αντιπαλότητα των εξουσιών δεν συνάδει με το κράτος δικαίου».

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.