Στη Βουλή βρέθηκε σήμερα η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner, όπου συναντήθηκε πρώτα με τον Αλέξη Τσίπρα - στο γραφείο που διαθέτει εντός του Κοινοβουλίου - και στη συνέχεια με τον Νίκο Βούτση. Στην τελευταία αυτή συνάντηση, παρόντες ήταν ακόμα ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Αργεντινής κ.κ. Γεώργιος Ντζιμάνης και Γεώργιος Ουρσουνίδης, αντίστοιχα, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου.
Κατά την έναρξη της συνάντησής της με τον Πρωθυπουργό, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η κα. Κίρχνερ υπογράμμισε την προσφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό, και όχι μόνο, της Δύσης, σημειώνοντας ότι οι σκέψεις για τη Δημοκρατία και η πολιτιστική οργάνωση της Δύσης, χωρίς καμία αμφιβολία, βασίζονται στην ιστορία της Ελλάδας. Εξέφρασε ακόμα τη μεγάλη της συγκίνηση όταν αντίκρισε τον Παρθενώνα και πρόσθεσε πως ελπίζει να έχει την ευκαιρία αύριο να κάνει μία επίσκεψη στο συγκεκριμένο μνημείο, όπως και στο μουσείο της Ακρόπολης.
«Εγώ έχω τη χαρά κάθε πρωί που ξυπνάω να βλέπω τον Παρθενώνα. Κι αυτό μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε κομμάτι μιας ιστορίας πολύ σημαντικής και μιας παρακαταθήκης, μιας πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» απάντησε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Αργεντινή και τη σχέση της με την Ελλάδα. «Εμείς οι Έλληνες» είπε «παρότι βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα σας, αισθανόμαστε ότι έχουμε περίπου παρόμοια μενταλιτέ. Και ζήσαμε από κοντά και τις περιπέτειες σας, αλλά και τα κατορθώματα σας. Και η χώρα μου επίσης περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια, αλλά είμαστε σε μια πορεία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό».
Η συνάντηση με τον Νίκο Βούτση
Ακολούθησε συνάντηση της κα Κίρχνερ με τον Ν. Βούτση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος αναφέρθηκε στην Αργεντινή που όπως και η Ελλάδα, βίωσε τη δραματική εμπειρία της δικτατορίας, όπως επίσης και τη δραματική εμπειρία επαναλαμβανόμενων καταστάσεων χρεοκοπίας σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Υποδεχόμενος την κυρία Kirchner, σε πιο προσωπικό τόνο, ο κ. Βούτσης την ευχαρίστησε «για τη χθεσινή παρουσία της σε ένα από τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς αυτό το ζήτημα». Παράλληλα της έκανε γνωστό ότι ο ίδιος συμμετείχε πριν από αρκετά χρόνια, ως επικεφαλής της νεολαίας του κόμματός του, «στη διαδήλωση που είχε γίνει μπροστά στο Χίλτον με ένα μεγάλο happening, την ώρα που εξελισσόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή το ’78, όπου ντυμένοι άλλοι στρατιωτικά κι άλλοι ως ποδοσφαιριστές, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, τότε, για αλληλεγγύη και δημοκρατία στην Αργεντινή».
Η κυρία Cristina Fernandez de Kirchner, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και όλους τους παρευρισκόμενους οι οποίοι εκπροσωπούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η τελευταία φράση του κ. Βούτση τη «σημάδεψε στην καρδιά, διότι ήταν πολύ σημαντική η υποστήριξη προς τον λαό της κατά της δικτατορίας με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978». Επίσης γνωστοποίησε ότι λίγες μέρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής με μια απόφαση, η οποία πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πήγε τη χώρα της αρκετά χρόνια πίσω.
Όπως ανέφερε ειδικότερα, «το Ανώτατο Δικαστήριο στη χώρα μου πήρε ακριβώς μια απόφαση που παραβιάζει το Σύνταγμα. Παραβιάζει όλες τις δημοκρατικές αρχές και με αυτήν την απόφαση θέτει σε ελευθερία πάνω από επτακόσια άτομα, πρωταίτιους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οι οποίοι βασάνισαν άτομα, παραβίασαν νόμους, παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πρέπει να το ξέρει η Διεθνής Κοινότητα. Και επίσης να ξέρει ότι η δικτατορία, η οποία ξεκίνησε το 1976 στη χώρα μου, δεν έπληξε μόνο τον λαό μου, αλλά έπληξε και ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως Γαλλίδες καλόγριες, Ιταλούς και άτομα άλλων εθνικοτήτων. Και επαναλαμβάνω ότι είναι κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια απόφαση η οποία στρέφεται κατά της ίδιας της ανθρωπότητας, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε δεξιών ούτε αριστερών, αλλά για όλους τους ανθρώπους».
Αναφέρθηκε, τέλος, στη χθεσινή επίσκεψή της σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών: «Χθες, εδώ στην Ελλάδα, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω μια άλλη ανθρώπινη τραγωδία, μια άλλη ανθρώπινη καταστροφή, την οποία δεν βιώσαμε στην Αργεντινή, στη Ν. Αμερική. Είδα πρόσφυγες. Τους επισκέφθηκα ως μια μαρτυρία απέναντι σε όλον τον κόσμο και επίσης για να μπορέσω να δείξω τον ρόλο που έχει η Ελλάδα υπέρ των προσφύγων, τον ρόλο που έχει η Ελλάδα υποδεχόμενη και βοηθώντας τους ανθρώπους αυτούς. Η Ελλάδα, παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα, και προσπαθώντας να ανασυγκροτηθεί οικονομικά, προσπαθεί να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στους ανθρώπους αυτούς. Είναι χιλιάδες άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν τις χώρες τους, θύματα πολέμου, καθώς και θύματα θρησκευτικών αναταραχών».