"Δικαιοσύνη για όλους" ονομάζεται ο νομικός φορέας υπεράσπισης του Δημοσίου Συμφέροντος και διεκδίκησης Δικαιοσύνης που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Πλεύσης Ελευθερίας και του «Όχι στα Ναι τους». Το όνομα του φορέα ανακοινώθηκε με ένα βίντεο χθες στον διαχειριζόμενο από εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ κινηματογράφο Δεξαμενή, στο τέλος της πρώτης από τις 4 παρεμβάσεις - εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Το θέμα της εκδήλωσης αυτής ήταν οι γερμανικές οφειλές: «Ποιες είναι οι αξιώσεις της χώρας, τι δεν κάνουν οι κυβερνήσεις, τι πρέπει να γίνει.» Ομιλητές ήταν ο Στράτος Γεωργούλας, ο Γιώργος Κασιμάτης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και συντονιστής ο Διαμαντής Καραναστάσης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Μανώλης Γλέζος, που με την άφιξή του στο χώρο έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής, καταχειροκροτούμενος.

 Ο Στράτος Γεωργούλας, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ξεκίνησε την ομιλία του, συστήνοντάς μας τον θείο του Χαράλαμπο Γεωργούλα που υπέστη εξορίες, φυλακές, βασανιστήρια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Με αυτό το παράδειγμα εξήγησε πως οι εντολές των ανωτέρων δεν καταργούν την ηθική υποχρέωση αντίστασης στο έγκλημα ούτε για τους τότε βασανιστές και εκτελεστές, ούτε για τις σύγχρονες κυβερνήσεις και πως τα εγκλήματα των Γερμανών ζητάνε δικαιοσύνη, αναγνώριση και τιμωρία, η οποία μπορεί να έχει τη μορφή αποζημίωσης. Με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα εξήγησε πως αυτή η αποζημίωση είναι δίκαιη για μια χώρα που είχε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών, υπέστη την οικονομική εκμετάλλευση των Γερμανών και είχε τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή και τις υποδομές της, πως μπορεί να δοθεί, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες και πως δεν έχει παραγραφεί. Έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας την ανάγκη πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση και τονίζοντας πως η σιωπή και η ανοχή είναι δεύτερη δολοφονία για τα θύματα των Ναζί.

Ο Γιώργος Κασιμάτης, ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου μίλησε για τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής, που πιστεύει ότι είναι συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε με την Επιτροπή Αλήθειας. Θεωρεί την Επιτροπή Αλήθειας ένα τεράστιο βήμα, γιατί άνοιξε το δρόμο για τον έλεγχο της νομιμότητας του δανεισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «θεσμό υποδούλωσης» και πιστεύει πως αυτή η κίνηση πρέπει να συνεχιστεί αγγίζοντας κι άλλα θέματα. Η απαίτηση αποζημίωσης από τη Γερμανία, εξήγησε, δεν είναι ούτε κάτι παλιό, ούτε κάτι άπιαστο. Ζωντανεύει με την σημερινή επιβολή του δανεισμού. Εξέφρασε την πίστη του στις αρχές νομιμότητας και το δίκαιο και εξήγησε πως στις πρωτοβουλίες αυτές βρίσκει ένα μεγάλο πολιτικό όπλο. Κατά την ομιλία του σημείωσε, επίσης, πως η παρουσία του Μανώλη Γλέζου, μεγάλου αγωνιστή και πρωτεργάτη στον αγώνα γι’ αυτό το θέμα είναι τιμητική.

Τους δύο προηγούμενους ομιλητές ευχαρίστησε, στην αρχή της ομιλίας της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου για την απόφασή τους να συνδράμουν με τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους στο νέο αυτό εγχείρημα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Μανώλη Γλέζο. «Η μάχη, η πάλη, η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα είναι ανεξάντλητες, δεν έχουν ηλικία, δεν ξεθυμαίνουν αν είναι γνήσιες» σχολίασε.

Στη συνέχεια, μίλησε για τον νομικό φορέα υπεράσπισης της Δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αμιγώς νομικός, αλλά και βαθιά κινηματικός, αφού απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή και παρέμβαση. «Την τελευταία εξαετία παρακολουθούμε ένα όργιο αμνηστεύσεων, μεθοδεύσεων, ασυλίας και ατιμωρησίας σε ενεχόμενους σε βαρύτατα οικονομικά αδικήματα» τόνισε, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερη επιμονή από πλευράς δανειστών  για την προστασία των επιτετραμμένων τους, την ίδια ώρα που η αναλγησία εξαντλείται σε υποθέσεις μικροοφειλετών.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων - που αφορούν αξιώσεις από τον δεύτερο, αλλά και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο (!) - μίλησε για αντιφάσεις που κάνουν τη Γερμανία να διεκδικεί (βλ. διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία, αμέσως μετά την ενοποίησή της, με αντικείμενο διεκδίκησης τους γερμανικούς πολιτιστικούς θησαυρούς που είχαν εξαχθεί από το γερμανικό έδαφος) και την Ελλάδα να σωπαίνει, μη εγγράφοντας για παράδειγμα τις αποτιμηθείσες οφειλές της Γερμανίας στον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να τις καταστήσει «ενεργή αξίωση με διεθνή απεύθυνση».  

«Η αμνήστευση των ειδεχθέστερων εγκλημάτων ανάγεται στα βάθη της ιστορίας» σημείωσε η κα Κωνσταντοπούλου, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες χαριστικές για τον κατακτητή νομοθετικές διατάξεις, ψηφισθείσες τη δεκαετία του ’60, αλλά και στη μεθόδευση της πλήρους ματαίωσης των διεκδικήσεων της χώρας μας έναντι της Γερμανίας από τη σημερινή Κυβέρνηση. «Η πρωτοβουλία μας σημαίνει ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν υπεύθυνο ατιμώρητο και ταυτόχρονα ότι θα αναλάβουμε την προσωπική και ιστορική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε Δικαιοσύνη για όλους» κατέληξε.

Θυμίζουμε πως η πρωτοβουλία συγκρότησης του φορέα αυτού ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτέμβρη με το βίντεο «Τώρα θα μιλήσουμε νομικά» και σχετική συνέντευξη Τύπου της Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ακολούθησε παρουσίασή του στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών στις 15 Σεπτεμβρίου.  

 

Ακολουθεί το video που προβλήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης και αποκάλυψε το όνομα του φορέα: 

{youtube}1_9850JGVFQ{/youtube}

 

(Το φωτογραφικό υλικό είναι από την ιστοσελίδα της "Πλεύσης Ελευθερίας")

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.