Εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε, το απόγευμα της Δευτέρας, η Πλεύση Ελευθερίας, προκειμένου να ενημερώσει για τα επόμενα βήματά της. Ομιλητές ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, ο Ηλίας Παπαδόπουλος από το Κίνημα «Δεν πληρώνω» και ο γνωστός ηθοποιός, Πασχάλης Τσαρούχας, ενώ μεταδόθηκαν, κατά τη διάρκειά της, τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του υποψηφίου Προέδρου της Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν και του ευρωβουλευτή του Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι ένα: υποταγή ή εξέγερση. Και σε αυτό το ερώτημα απαντάμε καθαρά: καθολική εξέγερση, απόκρουση όλων των μέσων και των δυνάμεων επιβολής. Πώς; Με ποιο σχέδιο; Μπορούμε να μιλήσουμε και θα μιλήσουμε στο επόμενο διάστημα για τα σχέδια που υπάρχουν και για τα σχέδια που πρέπει να φτιαχτούν. Πριν από τα σχέδια όμως είναι η απόφαση: η απόφαση να παλέψεις για τη ζωή σου, για το μέλλον σου, για την αξιοπρέπειά σου, για την ζωή και την αξιοπρέπεια των άλλων, για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, δικαιώματα για όλους, να παλέψεις και για λογαριασμό εκείνων που δεν μπορούν» είπε, ανοίγοντας την εκδήλωση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Απέναντί μας έχουμε τους πιο αιμοδιψείς αντιπάλους», συνέχισε, «αυτούς που δεν δίστασαν το καλοκαίρι του 2015 να μας απειλήσουν με θάνατο, αν ψηφίζαμε «όχι». Και ψηφίσαμε «όχι». Γιατί το «ελευθερία ή θάνατος» είναι μια καθημερινή αναμέτρηση με τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. (…) Εμείς δεν φοβόμαστε, γιατί έχουμε πάρει την απόφαση να κάνουμε ότι χρειαστεί για να ρίξουμε το μνημόνιο και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Έχω  πάρει την απόφαση να δώσω και τη ζωή μου ακόμα για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, το λαό μας, τα παιδιά που ζουν στη χώρα αυτή. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω, αφού γεννήθηκα σε μια δημοκρατία και πήρα τα εφόδια να ξεχωρίζω την ελευθερία από τη σκλαβιά, είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω, αφού έχω κάποια από τα εργαλεία για να αποκρούσω αυτό που συμβαίνει».

Στη συνέχεια, η Ζ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε:

- Εκστρατείες γενικής ανυπακοής και για την οργάνωσή της, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, άρνηση συμμόρφωσης με κάθε νόμο και διάταξη που ψηφίζεται κατά παράβαση του καταγεγραμμένου “όχι” της 5ης Ιουλίου του 2015, άρνηση πληρωμής κάθε ποσού που ζητείται αχρεωστήτως και χωρίς ανταπόδοση και προορίζεται για το παράνομο χρέος (π.χ. φόρων που πάνε στους δανειστές, ασφαλιστικών εισφορών χωρίς εγγυημένη σύνταξη, δόσεων δανείου που έχουν πουληθεί αντί πινακίου φακής σε funds). Δημιουργία πανελλαδικής πλατφόρμας νομικής στήριξης και πανελλαδικής πλατφόρμας έμπρακτης υπεράσπισης της ανυπακοής.

- Σύγκρουση με ΔΝΤ, ΕΕ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αποκρούουμε τους εκβιασμούς τους και διεκδικούμε τον έλεγχο τόσο του νομίσματος, όσο και των μέσων παραγωγής και του τραπεζικού συστήματος».

-Διεκδίκηση πραγματικής απονομής δικαιοσύνης - αυτής που δεν απονεμήθηκε στη μεταπολίτευση για όλους όσους υπήρξαν πρωτεργάτες και στυλοβάτες της χούντας – με λογοδοσία των υπευθύνων των μνημονίων.

-Διεκδίκηση γερμανικών οφειλών: "δεν μας αρκούν τα συνέδρια και οι διαπιστώσεις, αναλογεί στους πολίτες η μάχιμη διεκδίκηση της απόδοσης αυτής της οφειλής" (πιθανοί τρόποι διεκδίκησης η μη αναγνώριση των εκπροσώπων της Γερμανίας όσο δεν εκπληρώνουν αυτή τους την υποχρέωση και το μποϋκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα).

«Δεν θα αρκεστούμε, ούτε αρκούμαστε στο εσωτερικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε στους συμμάχους μας, στους μαχόμενους πολίτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε, αναφέροντας επί παραδείγματι τη συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Plan B – της οποίας επίκειται διάσκεψη στη Ρώμη, τον Μάρτιο, όπου θα συζητηθούν τρόποι απεμπλοκής από την καταδυναστευτική μέγγενη της ΕΕ και του ευρώ – και την μήνυση (με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι) κατά της ΕΚΤ για τον αποδεικνυόμενο με έγγραφα εκβιασμό του Ιουλίου του 2015 κατά της Ελλάδας.

«Έχουμε, δυνητικά και πραγματικά, τους πιο δυνατούς συμμάχους, τους πολίτες, τις βουβές πλειοψηφίες που κάποιοι αγωνίζονται να τις πείσουν ότι δεν είναι σύνολα, αλλά μονάδες χωρίς δύναμη. Πάνω σε αυτή τη στρατηγική χτίστηκε ολόκληρη η ΕΕ, με μια σειρά από εκλογικές διαδικασίες όπου μόνιμος νικητής ήταν η αποχή, με μια σειρά από δημοψηφισματικές διαδικασίες που παρακάμφθηκαν και αγνοήθηκαν στην προέλαση της οικοδόμησης αυτού του εκτρωματικού τερατουργήματος. Είναι στο χέρι των λαών η διεκδίκηση της δύναμής τους, είναι στο χέρι μας η διεκδίκηση της δύναμής μας και σε αυτή τη συμμαχία προσβλέπουμε» κατέληξε.

Βολές κατά της συστημικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Γιώργος Κασιμάτης, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται για την απεμπλοκή από την ολοκληρωτική υποδούλωση που έχουν επιβάλει  οι θεσμοί της Ευρώπης είναι «ψυχή και καρδιά, αυτή που υπήρχε στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής και της χούντας, η οποία δεν ρωτούσε ούτε τι συνέπειες θα ‘χει, ούτε πότε θα λήξει το καθεστώς, αλλά ανέβαινε στο βουνό, κρυβόταν, έκανε τις πράξεις αντίστασης, γνωρίζοντας ότι την επόμενη στιγμή μπορεί να μην υπάρχει βιολογικά, αλλά η κοινωνία θα υπάρχει». 

(Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της Πλεύσης Ελευθερίας) 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.