Πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας, ειδική συνεδρίαση με θέμα: «Αιτήματα και προτεραιότητες για την ισότητα των φύλων σε έναν κόσμο που αλλάζει: Υγεία, Εργασία και Έμφυλη βία».
Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σχολιάζοντας ότι η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο απίστευτης ιστορικής αντοχής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι καλύτερη συγκριτικά με άλλες χώρες, αφού βρίσκεται στην 29η θέση στην παροχή ίσων ευκαιριών σε άντρες και γυναίκες, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 55η θέση και η Μεγάλη Βρετανία στην 39η.
«Βεβαίως, δεν μπορεί οι γυναίκες της χώρας μας να είναι σε διαφορετική κατάσταση από ότι είναι γενικά οι γυναίκες σε μια εποχή γενικευμένης ανεργίας, γιατί οι γυναίκες είναι αυτές που πρώτες πυκνώνουν τις τάξεις των ανέργων, τις τάξεις της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, της μαύρης εργασίας που γενικεύεται και υπερβαίνει την κανονική, νόμιμη, νομοθετημένη ασφαλισμένη εργασία. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» πρόσθεσε, καλώντας τις προνομιούχες γυναίκες που έχουν υπερβεί την ανωνυμία, όπως εκείνες που βρίσκονται σε δημόσια αξιώματα, να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να μιλήσουν για τις αόρατες γυναίκες, τις άφωνες, τις αμίλητες, τις γυναίκες του περιθωρίου.
Να συνεχίσουν το αγωνιστικό μήνυμα των εργατριών στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης και να ανοίξουν δρόμο ακόμα και μέσα στα χαλάσματα και τις καταστροφές, τις αδικίες, τα βάσανα που προκαλεί η ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πραγματικής υποχώρησης του κινήματος κάλεσε, από την πλευρά του, τις γυναίκες, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, είπε ότι ντύνει με προοδευτικό μανδύα την κατά γράμμα υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών και ότι δεν τη λυτρώνει η επετειακή αναφορά σε γυναίκες αγωνίστριες και κομμουνίστριες, αφού «καθημερινά καταπατά τα ιδανικά, τις αξίες, τα οράματα, αλλά και την πρακτική δράση τους, δηλαδή όλα αυτά που έδωσαν με την αγωνιστική τους παρουσία».
Στη συνέχεια, η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, μίλησε για το έμφυλο χάσμα στην απασχόληση, τα εισοδήματα και τις αποδοχές και για την τεράστια υπερεκπροσώπηση των ανδρών σε θέσεις που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχικής κλίμακας. Αναφέρθηκε ακόμα στους πολλαπλούς ρόλους που κατακτά η γυναίκα με τα χρόνια της ανάπτυξης, αλλά και στη μικρή θεσμοθετημένη βοήθεια που έχει σε αυτούς τους ρόλους. «Σήμερα, εδώ, στην Ελλάδα της κρίσης θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι ο δημόσιος διάλογος για τη θέση της γυναίκας στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο, να ανοίξει ο δρόμος ώστε οι Ελληνίδες να συμμετάσχουν στα κοινά, σε όλα τα επίπεδα χωρίς εμπόδια, χωρίς προκαταλήψεις, με στόχο την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε.
«Εκείνες οι ράφτρες και οι υφάντριες, στις οποίες αναφερθήκαμε –και καλά κάναμε, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε- που ήταν κρεμασμένες κυριολεκτικά και δούλευαν με τα πόδια δεκαπέντε ώρες στη μηχανή, όταν οι άνδρες συνάδελφοί τους δούλευαν μόλις δέκα ώρες –προσέξτε το δέκα ώρες μόλις, σε σχέση με το δεκαπέντε- δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίστριες της δεκαετίας του 1980 στη χώρα μας, που πολέμησαν και κατέκτησαν αρκετές θεσμικές κατοχυρώσεις» είπε, με τη σειρά της, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Εύη Χριστοδουλοπούλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι ακόμη και σήμερα οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε όλα, ενώ αμείβονται για ίση εργασία 15-20% λιγότερο από τους άντρες.
Στη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας ανδρών και γυναικών αναφέρθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης, σημειώνοντας πως η γυναίκα κατάφερε να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρας και νοικοκυράς από τη μια και ως εργαζόμενης από την άλλη. Τόνισε δε πως ακόμα και στη σημερινή εποχή το γυναικείο φύλο έρχεται αντιμέτωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως τα κρούσματα βίας μέσα και έξω από την οικογένεια, την κακοποίηση, την εξώθηση στην πορνεία, την εκμετάλλευση, την ανεργία, «προβλήματα που αποτελούν ανοιχτές πληγές και, δυστυχώς, καμία παγκόσμια ημέρα δεν θα μπορεί να τις επουλώσει».
Για την αμφισβήτηση της θέσης της γυναίκας, όχι μόνο στα βάθη της Ανατολής και σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως όντα χωρίς δικαιώματα, αλλά και στον δυτικό κόσμο, όπου η ρητορική μίσους κατά των γυναικών εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο μίλησε η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. «Η σημερινή, όμως, μέρα πρέπει να είναι πρωτίστως μια ημέρα μνήμης για τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και μια ημέρα αισιοδοξίας, θεωρώ, για τις γυναίκες του σήμερα και του μέλλοντος» συμπλήρωσε.
Τέλος, ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σπύρος Δανέλλης, έκανε αναφορά στους πολλούς ακόμα αγώνες που πρέπει να γίνουν για να πάρει το μέλλον τη θέση που πραγματικά του αξίζει. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, είπε ότι στο αρρύθμιστο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πλήττονται περισσότερο οι αδύναμες ομάδες του πληθυσμού με την ομοφυλόφιλη, άνεργη μετανάστρια να βρίσκεται στον πάτο της κοινωνικής αλυσίδας. «Και σε σχέση με την προστασία αυτών των ομάδων γυναικών φοβάμαι πως δεν έχουμε κάνει πολλά πράγματα κι αυτό δεν αφορά βεβαίως μονάχα στην ελληνική κοινωνία» επισήμανε.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τέως Πρωθυπουργός, η κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, η κ. Ευτυχία Φουντουλάκη, Γενική Επίτροπος Επικρατείας Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, η κ. Στυλιανή Βρακά, Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η κ. Ευρυδίκη Κουρνέτα, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού, η κ. Μαρία Παπασπύρου, Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, η κ. Νικόλ Ράπτη, Ειδική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, η κ. Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα από το Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης τέως Βουλευτών, η κ. Βασιλική Αλεξάνδρου από το Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης τέως Βουλευτών, η κ. Βασιλική Κόλλια, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων 2013-2016, η κ. Ζέττα Μακρή, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων 2012-2013 και η κ. Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.