Την πρόθεση της Κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία επανέλαβε, σε σημερινή συνέντευξή του στην Εφημερίδα Real και τον Βασίλη Σκουρή, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών, με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει από πλευράς της Κυβέρνησης «παράλληλες κοινωνικές σοβαρές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις». Αναφορικά με μία ενδεχόμενη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είπε ότι είναι θέμα δικών τους επιλογών να αποσχετιστούν από την ιστορική συγκυβέρνηση την οποία είχαν με τη δεξιά, επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσα στην φάση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του:
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα:
«Είναι σαφές ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα στη σχέση του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς γενικώς και ιδιαίτερα με τους σχεδιασμούς του σημερινού γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η εκκρεμότητα χρειάζεται από ότι φαίνεται κάποιους μήνες για να επιλυθεί προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν μπορώ να έχω μία εκτίμηση διότι είναι ένα θέμα πολυπαραγοντικό που αφορά γενικότερα το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και το πώς κάθε μεγάλος πόλος εν προκειμένω και η Αμερική ή οι BRICS θα συμπεριφερθούν στο επόμενο διάστημα αλλά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν γι αυτό που ονομάζεται το μέλλον της Ευρώπης μέχρι το τέλος του 2017».
Για την έξοδο στις αγορές
«Αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν γιατί εγώ δεν γνωρίζω - καθώς συμφωνώ με την κυβέρνηση στο ότι είναι και τεχνικό αυτό το ζήτημα - λένε ότι θα μπορούσε να επιχειρηθεί και μέχρι τέλους του 2017. Σίγουρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Σε αυτή την εκτίμηση κατατείνουν από κορυφαίοι παράγοντες και των δανειστών και των θεσμών όπως ο κ. Ρέγκλιγκ και άλλοι.
Το ζήτημα είναι τι έξοδος θα είναι. Δηλαδή θα είναι μία έξοδος με βιώσιμο χαρακτήρα και με πρόσημο θετικό και με συνέχεια ή όχι. Πρέπει να αποφευχθεί απολύτως μία βεβιασμένη και τεχνικού τύπου έξοδος στις αγορές. Κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται η χώρα».
Για την αλλαγή πολιτικής πλεύσης στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών, αλλά και την ΕΕ:
«Είναι προφανές πως θέλουμε μια ριζική αλλαγή στην πολιτική του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε ένα βαθμό αυτό προφανώς έχει σχέση και με το ποιο θα είναι το πρόσωπο εν προκειμένω αν συνεχίσει ή όχι ο κ. Σόιμπλε. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, το συνασπισμό ο οποίος θα διαμορφωθεί και το ποια δύναμη θα αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Όπως επίσης θα πρέπει να περιμένουμε, επανέρχομαι σε αυτό που σας είπα και προηγούμενα τη γενικότερη αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον ρόλο της Bundesbank, το ρόλο των δημοκρατικά νομιμοποιημένων οργάνων της Ε.Ε. κ.τ.λ., αυτή τη γενικότερη αρχιτεκτονική μέσα στην οποία εμείς ελπίζουμε ότι μια αλλαγή στην πολιτική πλεύσης θα συμπαρασύρει και τις απόψεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ενδεχομένως και με νέο πρόσωπο».
Για το αν έκανε «κακή διαπραγμάτευση» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:
«Πιστεύω πως ο Ευκλείδης, στο βαθμό που του αναλογούσε, με πρώτο ρόλο στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού επιτελείου, και βέβαια με την πλήρη παρουσία και παρέμβαση του πρωθυπουργού, έκανε πολύ σημαντική και θετική δουλειά. Για αυτό και πιστεύω ότι θα πρέπει να τυγχάνει της μεγαλύτερης υποστήριξης και από εδώ και πέρα στην υλοποίηση πλέον μίας γενικότερης πολιτικής περί τα οικονομικά που αφορά και σε πλευρές οι οποίες έχουν εκκινήσει αλλά η απόδοσή τους θα κρίνει τελικά το πώς θα πάει ακόμα και η ίδια η πορεία της συμφωνίας που υπεγράφη. (…) Διαφωνώ απολύτως με αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονται, και μάλιστα στοχοποιούν κατά κάποιο τρόπο, ότι υπήρξε μία λάθος διαπραγμάτευση με ευθύνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου».