Συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο Τρίτη στη Βουλή νομοθετική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος. Η πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων, μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους.

Σε διαφωνία κατέληξε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, στο φόντο της συνεχιζόμενης απεργίας των συμβασιούχων που εργάζονται στην αποκομιδή σκουπιδιών.

Η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους – παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ – ΟΤΑ φαίνεται να απέρριψαν την πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη, αντιπροτείνοντας την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Μάλιστα, στη διάρκεια της ημέρας, μετά τη διαφωνία που σημειώθηκε στη συνάντηση, οι δύο πλευρές σήκωσαν αρκετά τους τόνους. Ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε την πρόταση των συνδικαλιστών «εκτός τόπου και χρόνου», σημειώνοντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και «λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας, κατηγόρησε τον Πάνο Σκουρλέτη ότι βιάστηκε να απορρίψει την πρόταση της ομοσπονδίας και ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων. Σε αυτή τη βάση, η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζήτησε πλέον συνάντηση από τον πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, δίνοντας αύριο Τρίτη ραντεβού για νέο συλλαλητήριο στις 9 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

 

Τσίπρας καλεί συμβασιούχους σε συνάντηση - Σύγκλιση μεταξύ Σκουρλέτη και ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ, πρόσκληση απηύθυνε πριν από λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ, για συνάντηση αύριο Τρίτη, στις 10 π.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Αναφορικά με την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή την Τρίτη, η οποία στοχεύει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, φαίνεται ότι θα γίνει προσπάθεια να ενσωματωθούν ορισμένα από τα αιτήματα της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Αναμένεται να μην τεθεί το ηλικιακό όριο των 45 ετών που βάζει το ΑΣΕΠ για συμμετοχή στο διαγωνισμό, ενώ εξετάζεται και το θέμα της αυξημένης μοριοδότησης για τους σημερινούς συμβασιούχους, όπως έχει γίνει με άλλους διαγωνισμούς.

Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Ακόμα, σύγκλιση απόψεων φαίνεται να σημειώθηκε στη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), η οποία εκπροσωπήθηκε δια του προέδρου της Γιώργου Πατούλη.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ότι η γνώμη της Ένωσης είναι πως τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.

«Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε. Ταυτόχρονα όμως καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενώπιόν μας με στόχο να καθαρίσουν άμεσα οι πόλεις μας. Δεν αξίζει ούτε στους πολίτες αυτή η ποιότητα ζωής, ούτε στη χώρα αυτή η τριτοκοσμική εικόνα και πρέπει άμεσα να αλλάξει», τόνισε από την πλευρά του κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε επίσης τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και ζήτησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στα οργανογράμματα των δήμων τους.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.