Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς λίγες μέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρας Μοντανά της Ελβετίας, η Άγκυρα σηκώνει επικίνδυνα τους τόνους ενάντια στην επικείμενη έναρξη εργασιών εξόρυξης πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι είναι «φανερή η ευθύνη της Τουρκίας» για το άκαρπο των συνομιλιών. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητηθούν αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην κατηγορία της Τουρκίας ότι η Αθήνα ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κρας Μοντανά της Ελβετίας.

«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;», διερωτήθηκε με νόημα ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

«Του το είπα (του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;», αναρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας», επισημαίνοντας ότι «ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής». Απαντώντας ειδικότερα σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η Άγκυρα, εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «ομολόγησε ότι μας 'δούλευε' πέντε μέρες, ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό», «μόλις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί», καθώς «ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί».

 

Ο «καβγάς» για το Κυπριακό μεταφέρεται …στο πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες μετά τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό, η Άγκυρα στρέφεται εναντίον της Λευκωσίας με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου, σε θαλάσσιο οικόπεδο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο η εξέδρα με το τρυπάνι για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα. Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.

Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του που μεταφέρει το Reuters, κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

Αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν σε πετρελαϊκό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις εταιρείες που εννοεί.

Πάντως, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο, πως δεν πρόκειται να υπάρξει αναβολή στο πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Αύριο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για το Κυπριακό

Σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, που θα διεξαχθεί αύριο στις 11 το πρωί, θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός το Σώμα της Βουλής για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τα όσα διαμείφθηκαν στη διαπραγμάτευση στο Κρας Μοντανά της Ελβετίας.

Παράλληλα, στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα ανακοινώσει το επόμενο στάδιο υλοποίησης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόσβαση στο αρχείο του «Φακέλου της Κύπρου».

Πρόκειται για το υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.