Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014 αποφάσισε, σήμερα, η Ολομέλεια της Βουλής. Την συγκεκριμένη πρόταση είχαν υποβάλλει οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και υπερψηφίστηκε από 187 βουλευτές σε σύνολο 279 ψηφισάντων. Από την άλλη, η πρόταση της ΝΔ να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για το χρονικό διάστημα από το 1996 μέχρι σήμερα, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς ψηφίστηκε από μόλις 107 βουλευτές.

«Με ποια λογική ξεκινάτε την εξεταστική από το 1997, ένα τελείως αυθαίρετο χρονικό σημείο; Αν θέλετε να πιάσουμε την περίοδο Σημίτη δεν θα ‘πρεπε να ξεκινήσουμε από το 1996; Ο λόγος που θέλετε να αποφύγετε τη συγκεκριμένη χρονιά ήταν γιατί τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου ήταν ο κ. Κουρουμπλής. Ευρηματικό, δεν μπορώ να πω…» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος την πρόταση του κόμματος του να ξεκινήσει νωρίτερα η διερεύνηση των σκανδάλων, αλλά και να επεκταθεί στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Είναι προφανές ότι η εξεταστική είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, μια χαμένη μάχη οπισθοφυλακής» είπε από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, εξηγώντας ότι επιχειρείται ένας αντιπερισπασμός για το δεύτερο μνημόνιο που έρχεται επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε, όμως στο τέλος αυτής της θλιβερής σας διαδρομής δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε την απάντηση στο καίριο ερώτημα γιατί αρνείστε πεισματικά μέχρι και σήμερα να συναινέσετε στην εξεταστική επιτροπή από τη μέρα που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι και σήμερα…»

«Το κυνήγι του κέρδους αποτελεί το θερμοκήπιο αναπαραγωγής των φαινομένων διαφθοράς. Αυτό καμιά εξεταστική δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, όπως δεν το αντιμετώπισε και καμιά νομοθεσία μέχρι τώρα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αν και εμφανίστηκε θετικός τόσο στη σύσταση της επιτροπής, όσο και στην επέκταση της έρευνας από το 1996 μέχρι σήμερα, όπως πρότεινε η ΝΔ. Έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στα πολιτικά παιχνίδια ούτε της Κυβέρνησης, ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτή η Κυβέρνηση - μία Κυβέρνηση δύο κομμάτων που συναντηθήκαν με διαφορετικούς πολιτικούς χαρακτήρες και καταγωγές - είναι εδώ ακριβώς γιατί δεν έχει σχέση με το βρώμικο παρελθόν και καλώ όσους βουλευτές δεν θέλουν να έχουν σχέση με αυτό το παρελθόν να ψηφίσουν την εξεταστική επιτροπή που θα πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, θα κατασχέσει τα κλεμμένα και θα τιμωρήσει όσους πολιτικούς ακούμπησαν το δάχτυλο στο μέλι» είπε, με τη σειρά του, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο η Βουλή να έκλεινε τις στρόφιγγες της απατεωνιάς με αυστηρούς νόμους εφεξής. Γιατί το να παραγγέλνει ένας Υπουργός υποβρύχια και να επαφιέμεθα στην καλή του τιμή και αξιοπρέπεια ότι δεν θα κλέψει ή να ψάχνουμε εκ των υστέρων δεν είναι σοβαρό» σημείωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

 «Κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Οι όποιες μικρές προσπάθειες κάποιων Υπουργών πνίγηκαν μέσα στις πιέσεις των συμφερόντων» σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης. Αναφορικά με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής εμφανίστηκε θετικός στην έρευνα χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ενώ ευχήθηκε να μην μετατραπεί σε μια αρένα για επικοινωνιακά, κομματικά σόου.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το «πάρτι» διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο χώρο της υγείας επί Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «μια πολιτική που είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άγνοια, σε αμέλεια ή έστω σε ανικανότητα κυβερνώντων». Αναφέρθηκε ακόμα στο ηθικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να μάθει τι ακριβώς συνέβη, το οποίο συνεπάγεται την ηθική υποχρέωση της Κυβέρνησης να ρίξει φως σε όλα όσα αποτελούν βασικές αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 23 μέλη και  θα ολοκληρώσει τις εργασίες της μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που θα συγκροτηθεί, ενώ τα κόμματα έχουν προθεσμία να παραδώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν σ' αυτή μέχρι την 21η Απρίλη. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.