Συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα ζήτησε την εβδομάδα που μας πέρασε – με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος - ο βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε, στο παρελθόν είχε υποστηρίξει το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη και είχε γενικότερα ανεχτεί απόψεις ανθρώπων που έδειχναν ασέβεια στους Εβραίους, τώρα όμως …έμαθε για την ιστορία και την προσφορά των Ελλήνων Εβραίων στη χώρα μας και πιστεύει ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.  

Μνεία στους αριστερούς που κάποτε έκαναν φυλακές και εξορίες για να μην υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας - σε αντίθεση με τους σύγχρονους καλοβολεμένους αριστερούς - έκανε από την άλλη, ο ...χρυσαυγίτης βουλευτής, Χρήστος Παππάς, σε ομιλία του εντός του Κοινοβουλίου, σημειώνοντας μάλιστα πως οι εθνικιστές είναι αυτοί που σήμερα δίνουν αγώνες και μπορούν να πάνε μέχρι και φυλακή για τις ιδέες τους.

Και μπορεί, πίσω από τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, να διαβάζει κανείς εύκολα την απεγνωσμένη προσπάθεια να αποποιηθεί το (επισήμως) ακροδεξιό παρελθόν του, προκειμένου να σταδιοδρομήσει στην ανεπίσημη ακροδεξιά ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακολουθώντας - απολύτως ρεαλιστικά (ή μήπως κυνικά;) - το πνεύμα της εποχής που συνίσταται στο να μην λέγονται τα πράγματα με το αληθινό τους όνομα, περισσότερο αινιγματική κρίνεται, ωστόσο, η δήλωση του Χρ. Παππά. Η άποψή του, στο σκέλος της αναγνώρισης των αγώνων των αριστερών σε παλαιότερες εποχές, ηχεί παράξενα διατυπωμένη από έναν θιασώτη και ιδεολογικό απόγονο του Χίτλερ και αποσκοπεί ακριβώς στο να προσδώσει ορθότητα στο δεύτερο σκέλος, σύμφωνα με το οποίο οι εθνικιστές, σήμερα, φυλακίζονται για τις ιδέες τους. Φυσικά, ο χρυσαυγίτης βουλευτής για να εδραιώσει τον ισχυρισμό του ‘πατάει’ και στη σύγχυση που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας την ταμπέλα (και μόνο) της σύγχρονης αριστεράς.

Συμπερασματικά; Η πολιτική ζωή διανύει περίοδο αποκριάς - βρίσκεται στο αποκορύφωμα της για την ακρίβεια - ο ιδεολογικός αχταρμάς καλύπτει όλο το φάσμα της, οι καιροί είναι πονηροί…

Κ. Π.