Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας ακούστηκαν πολλά αιχμηρά σχόλια τόσο  για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν αριστερά, όσο και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. (σ.σ. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό τα κακεντρεχή σχόλια έγιναν από το «κίνημα της κατσαρόλας», δηλαδή τα παιδιά και τα αποπαίδια του γόνου Μητσοτάκη…)

 Έγινε λόγος λοιπόν, μεταξύ άλλων, για ασυνέπεια αυτών που κάποτε διαδήλωναν ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον και τώρα υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων τον απερχόμενο Πρόεδρο της Αμερικής… Είναι όμως πράγματι έτσι; Το All Over Greece είναι εδώ για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους!!

Ας πιάσουμε το νήμα της αφήγησης από την αρχή: η επιλογή του ενικού για την απεύθυνση του Τσίπρα στον Ομπάμα δεν ήταν εκδήλωση οικειότητας, όπως ερμηνεύτηκε σε μία εντελώς (!) επιφανειακή ανάγνωση, αλλά μια προσπάθεια υποτίμησης και απαξίωσής του, αν μάλιστα συνδυαστεί με τη στάση του σώματος του Έλληνα Πρωθυπουργού καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης (χαλαρότητα/ανυπόμονο κοίταγμα στο ρολόι/χασμουρητό).

Φυσικά το τελειωτικό χτύπημα της «στρατηγικής Τσίπρα» έγινε προς το τέλος των κοινών τους δηλώσεων και αφού τον είχε ήδη εκθέσει, αποσπώντας του δηλώσεις υπέρ του τερματισμού της λιτότητας και της διευθέτησης του χρέους (τις οποίες φυσικά ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορούσε πια να αναιρέσει!!!!!). Η πολυσυζητηθείσα αμερικάνικη προφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού αν και μιλούσε …ελληνικά είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως ήταν άλλη μια προσπάθεια απαξίωσης του πανίσχυρου άντρα που είχε απέναντί του.

{youtube}n1A2nbhyUpc{/youtube}

 

Εκείνη την κομβική στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το εξής παράδοξο: με τη θεσμική του ιδιότητα υποδεχόταν τον Ομπάμα - ως όφειλε - την ίδια στιγμή που παραμένοντας απόλυτα συνεπής με τα πιστεύω του, με αριστοτεχνικά ευφυή τρόπο τον κορόιδευε κυριολεκτικά στα μούτρα, χωρίς κίνδυνο πρόκλησης διπλωματικού επεισοδίου και προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στα πλήθη των συριζαίων που διαδήλωναν στους δρόμους, κόντρα στις αστυνομικές απαγορεύσεις!!

Συμπέρασμα; Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πράγματι και χωρίς ίχνος υπερβολής ένας ηγέτης παγκόσμιας ακτινοβολίας, από αυτούς που γεννιούνται κάθε εκατό χρόνια, όπως πρόωρα άλλωστε είχε δει το έμπειρο πολιτικά μάτι της Θεανούς Φωτίου.

Κ. Π.