Γύρω στις 10.30 το πρωί έφτασε στην Αθήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ λίγο αργότερα είχε συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους για να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ στην ατζέντα των συναντήσεων τέθηκε ακόμα το Κυπριακό και το προσφυγικό. Το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρακαθίσει σε δείπνο, που διοργανώνει προς τιμήν του ο ΠτΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας του μάλιστα στον ενικό σε ένδειξη οικειότητας, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη.

«Είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού ως πρόεδρος των ΗΠΑ, και νομίζω πως αυτό μπορεί από μόνο του να δώσει μεγάλα μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ομπάμα.

Στην αντιφώνησή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για την θερμή υποδοχή, αλλά και γι’ αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες.

Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε ακόμα τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στη Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.

Όσον αφορά το Κυπριακό, τόνισε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

 

 

Συνάντηση με Παυλόπουλο: Κυπριακό, Τουρκία και Σκόπια στην ατζέντα

Λίγο νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε αυτή τη βαθιά επώδυνη κρίση για τον λαό μας, όπως είπε. Παράλληλα, ο ΠτΔ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Καλωσορίζοντας τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, τόνισε ότι «θεωρούμε και θα σας θεωρούμε πάντοτε και μετά το τέλος της θητείας σας ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ακόμα ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι εκείνο που μας εμπνέει και μίλησε στον Μπαράκ Ομπάμα για τα εθνικά θέματα της χώρας.

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι βεβαίως πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όμως αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης, υπογράμμισε, δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την έννοια της κυριαρχίας κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα ήθελα να καταστεί σαφές, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αφήνοντας αιχμές προς την Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης, τόνισε, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτησή της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, γιατί, όπως επισήμανε, τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών.

Σε σχέση με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως «το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει εμμέσως αλλαγή συνόρων, είναι κάτι αντίθετο προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος για τους λόγους που εξήγησα υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους».

Από τη δική του πλευρά, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ελληνικό λαό για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα. Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε τη χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, είπε. Καταλαβαίνουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.

Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Συνεχάρη δε την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα. Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη.

Όσον αφορά τη τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ομπάμα είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο κι ότι ευχαριστεί την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενώ πρόσθεσε ότι καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στην Ακρόπολη, καθώς από τη στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί.

 

Δείπνο το βράδυ στο Προεδρικό με Μίκη και Τζον Λένον

Στις 7.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο δείπνο θα παρακαθίσουν περίπου 130 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cnn.gr, πλην του οικοδεσπότη Προκόπη Παυλόπουλου, στο δείπνο προς τιμήν του προέδρου των ΗΠΑ θα παρακαθίσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Στους συνδαιτυμόνες συμπεριλαμβάνονται επίσης ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, πρυτάνεις πανεπιστημίων, οι πρόεδροι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, κ.κ. Φέσσας και Μίχαλος, καθώς και ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Σημειώνεται ότι στο δείπνο δε θα συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Θα απουσιάζει επίσης η σύζυγος του πρωθυπουργού, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ήρθε στην Ελλάδα, χωρίς να τον συνοδεύει η σύζυγός του Μισέλ.

Το ιδιαίτερο στοιχείο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είναι ότι το δείπνο θα περιλαμβάνει και μουσικό δρώμενο με μέλη της Λυρικής, τα οποία θα τραγουδήσουν προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου 4 τραγούδια, 2 στα αγγλικά και 2 στα ελληνικά. Μέσα σε αυτά θα είναι το “Imagine” του Τζον Λένον, τα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.