Τη αντίθεσή της στη γιορτή της κάνναβης, η οποία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου, εξέφρασε η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα στην εκπομπή της ΕΤ-3 Zona Rosa.

Η κα Μάτσα εξήγησε ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις στον ψυχισμό των ανθρώπων, με αποτέλεσμα την αύξηση της διάδοσης των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών και τη στροφή των νέων προς τις ουσίες. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο νέος δεν έχει καμία προοπτική, που αισθάνεται να ζει στο περιθώριο πριν καν διεκδικήσει μια θέση μέσα στην κοινωνία, που δεν μπορεί να βρει μια δουλειά και να ζήσει μια ζωή με ποιότητα, πραγματικά δεν πιστεύω ότι είναι χωρίς πολιτική σημασία η καμπάνια που γίνεται για τη νομιμοποίηση της κάνναβης» τόνισε, συμπληρώνοντας «Εγώ, παλεύοντας μέσα στην κοινωνία, αυτό που βλέπω τα φοβερά μνημονιακά χρόνια είναι να δημιουργούνται εστίες αντίστασης στην κρίση. Δηλαδή οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν μορφές αυτοοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα. Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτή είναι η ελπίδα σε μία περίοδο που η κρίση και η εξατομίκευση καλλιεργείται συστηματικά. (…) Κάθε χρήση ουσίας εξατομικεύει ακόμα περισσότερο, απομονώνει τον άνθρωπο από τον διπλανό του. Αυτό θέλουμε: μια κοινωνία ατόμων;»

«Κάθε φορά πρέπει να εξετάζεται η χρήση ουσιών μέσα στο ιστορικό της πλαίσιο», συνέχισε, εξηγώντας ότι μπορεί στη δεκαετία του ’70 να θεωρούσαν το χασίς ανώδυνο και πιο ακίνδυνο κι από το τσιγάρο, στο σημερινό πλαίσιο όμως υπάρχουν κι άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση χασίς για μεγάλο διάστημα στα πρώιμα χρόνια της εφηβείας και σε ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ψυχώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι μη αναστρέψιμες. «Δεν υποστηρίζω την απαγόρευση γενικώς, η καταστολή εντείνει το πρόβλημα σε τρομακτικό βαθμό. Εξάλλου οι δυνάμεις της καταστολής, αστυνομία και λοιπές υπηρεσίες, όπως τα τελωνεία, είναι διεφθαρμένες. Δεν μιλάμε γι’ αυτό. Λέω όμως ότι δεν είναι απλό πράγμα να προβάλλεις σαν απάντηση στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών το να νομιμοποιηθεί μια απ’ αυτές», είπε, σπεύδοντας να διευκρινήσει ωστόσο ότι το χασίς δεν είναι ο προθάλαμος της μετάβασης στην ηρωίνη, αλλά οι ηρωινομανείς έχουν σίγουρα περάσει από αυτό. «Το σύστημα προωθεί τη χρήση ουσιών και δεν θα τις ελέγξει ποτέ» σημείωσε κατηγορηματικά.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της χρήσης της κάνναβης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης διάφορων παθήσεων, στο βαθμό που έχει πράγματι ιαματικές ιδιότητες. «Δεν έχω απολύτως καμία προκατάληψη με καμία ουσία. Αυτό είναι άλλο πράγμα από τη χρήση στο επίπεδο του τρόπου ζωής του νέου, όπου παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ψυχαγωγία του, στο να νιώσει καλύτερα, στο να έχει ανθρώπους γύρω του που επίσης κάνουν χρήση, σαν διαμεσολαβητή στη ζωή του. Δεν μπορούμε να αναζητάμε διαμεσολαβητές. Πρέπει άμεσα, κατάματα να δούμε αυτή την κρίση και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε συλλογικά».

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.