Τη συμμετοχή τους στην αυριανή παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στη Monsanto ανακοίνωσαν φορείς και κινήματα πολιτών από τη χώρα μας. Αιτήματα των συμμετεχόντων είναι να απαγορευτούν το ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφαρμάκο Roundup - το οποίο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη είναι καρκινογόνο - και η χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και Μεταλλαγμένων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο καινα εναντιωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην ενσωμάτωση της ήδη συναφθείσας εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ Ε.Ε. – Καναδά και στην υπογραφή της υπό διαπραγμάτευση ακόμα συμφωνίας ΤΤΙP μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ, ο οποίες - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - «βάζουν τους ΓΤΟ / μεταλλαγμένα στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, δίνουν το μονοπώλιο της τροφής μας στη MONSANTO και τρεις ακόμη πολυεθνικές, ενώ ιδιωτικοποιούν τη δημοκρατία».

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ελληνικού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή την άρση της απαγόρευσης των μεταλλαγμένων και τη δυνατότητα των κρατών μελών της ΕΕ να αποφασίζουν τα ίδια για την καλλιέργεια ή μη των Γενετικά Τροποποιημένων φυτών και σπόρων στο έδαφός τους. «Η νομοθεσία αυτή δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την καλλιέργεια στην επικράτειά τους για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς ή λόγους γεωργικής παραγωγής, ακόμα κι αν η καλλιέργεια έχει πάρει σχετική έγκριση ασφάλειας. Κατά τη δική μου γνώμη, αυτό δεν είναι μια καλή εξέλιξη, διότι δεν υπάρχει απαγόρευση, όπως παλιότερα, αλλά υπάρχει έγκριση με ταυτόχρονα δικαίωμα στα κράτη - μέλη να αρνούνται την καλλιέργεια στην επικράτειά τους. Σίγουρα βεβαίως αυτή η απόφαση δίνει μια δυνατότητα, αν και εφόσον αυτή η δυνατότητα δεν πριονίζεται από μια γραφειοκρατία και από διάφορα νομικά εμπόδια», δήλωσε στο άνοιγμα της συνεδρίασης η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ηρώ Διώτη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση που αφορά την αυριανή κινητοποίηση:

«23 Μαΐου 2015 –  Παγκόσμια Κινητοποίηση ενάντια στη MONSANTO

Όλοι εμείς, οργανώσεις και κινήματα που διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση και μονοπώληση των κοινών αγαθών, όπως οι σπόροι και η βιοποικιλότητα, στηρίζουμε τη φετινή Παγκόσμια Κινητοποίηση ενάντια στη MONSANTO στις 23 Μαΐου 2015. Η παγκόσμια κινητοποίηση θα γίνει σε 428 πόλεις 38 κρατών.

Θεωρούμε ότι φέτος η κινητοποίηση οφείλει να είναι ακόμα πιο μεγάλη και πιο επίκαιρη από ότι ποτέ, καθώς ανακοινώθηκε η επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι το ευρέως χρήσης φυτοφάρμακο Roundup είναι καρκινογόνο.

Επίσης έχει ήδη υπογραφεί η εμπορική συμφωνία CETA, μεταξύ Ε.Ε. – Καναδά, είναι δε υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία ΤΤΙP μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ, που και οι δύο [CETA/ TTIP] βάζουν τους ΓΤΟ/μεταλλαγμένα στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, δίνουν το μονοπώλιο της τροφής μας στη MONSANTO και τρεις ακόμη πολυεθνικές, ενώ ιδιωτικοποιούν τη δημοκρατία.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση:

Να απαγορεύσει την χρήση του Roundup στην Ελλάδα,

Nα απαγoρεύσει τη διακίνηση των  ΓΤΟ/ Μεταλλαγμένα στην Ελλάδα και να συμβάλει για την απαγόρευσή τους σε όλη και στην Ευρώπη και τον κόσμο,

Να προωθήσει την σήμανση των ΓΤΟ/μεταλλαγμένων στα ζωικά προϊόντα,

Να εναντιωθεί με κάθε τρόπο και να συντονίσει την εναντίωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ενσωμάτωση της CETA και την υπογραφή της TTIP.

Δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζουμε:

Τις ομόφωνες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων για την κήρυξη όλων των Νομών της Ελλάδος σε περιοχές απαγορευμένες για παραγωγή και κατανάλωση Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων και Προϊόντων [2003 – 2004]

Ότι με βάση το ευρωβαρόμετρο στην Ελλάδα σχεδόν το 90% των πολιτών είναι εναντίον στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς/ μεταλλαγμένα»

Φορείς και κινήματα πολιτών [πρώτες συμμετοχές]:

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ)

Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό

Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια»

ΒΙΟΖΩ

ΓΡΑΙΓΟΣ ΑΜΚΕ

Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας – Άμεση Δημοκρατία

Δίκτυο EcoCorfu ΟικοΚερκυρα

Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος

Κοινότητα Ηλέσιον

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου

ΠΕΛΙΤΙ Εναλλακτική Κοινότητα

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας

Σπόροι Ζωής

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Enallaktikos.gr

Fair Trade Hellas

STOP TTIP CETA TISA GREECE

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισαγάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top