Σύμφωνα και με το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, αναμένεται εντός της ημέρας να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Η διαδικασία προβλέπεται να είναι συνοπτική.

Η επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες: Αύριο Τετάρτη θα εισαχθεί στην επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για το ζήτημα και μεθαύριο Πέμπτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Η Κομισιόν έχει δώσει το «πράσινο φως» στον Α. Τσίπρα σχετικά, αφού υψηλόβαθμο στέλεχος της επιτροπής δήλωσε πως το κοινωνικό μέρισμα δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελλάδας, ενώ ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών περιλαμβάνουν προτάσεις για χρήση μέρους του προβλεπόμενου πλεονάσματος προκειμένου να δημιουργηθεί ένα  δημοσιονομικό «μαξιλλαρι ασφαλείας» αλλά και για «στοχοθετημένες δράσεις που είναι πλήρως σύμφωνες με τις δεσμεύσεις του μνημονίου».

Το Κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και θα κατενεμηθεί σε περισσότερους από 3.400.000 δικαιούχους, χαμηλόμισθους, άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους. 

Tovima.gr κωδικοποίησε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τι θα λάβουν, τα κριτήρια και το πότε θα δοθούν.

koinoniko merisma

Επίσης, 315 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους συνταξιούχους για εισφορές που παρακρατήθηκαν παράνομα, υπέρ Υγείας, την περίοδο 2012 έως 30 Ιουνίου 2016. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με τη σύνταξη Δεκεμβρίου στα τέλη Νοεμβρίου.

Τέλος, 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα προορίζονται για την κάλυψη δαπανών ΥΚΩ λογαριασμών ΔΕΗ που οφείλει το Δημόσιο για να μην υπάρξει νέα αύξηση των τιμολογίων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις στο ρεύμα 300.000 δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.  

Oι επιστροφές αυτές θα αφορούν περίπου 1.100.000 συνταξιούχους και θα αφορούν το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016. Αυτές θα γίνουν έως εξής: Για καθαρές συντάξεις έως €700 δεν θα γίνουν επιστροφές γιατί δεν υπήρχαν μνημονικές κρατήσεις σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων.

Πιο αναλυτικά, από καθαρές συντάξεις €700 έως €900 η επιστροφή θα είναι της τάξεως των €100-150.

Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα €1.100, θα έχει επιστροφή περίπου €240.

Για σύνταξη περί τα €1.200, η επιστροφή θα είναι €370.  

Για σύνταξη περί τα €1.300, η επιστροφή θα είναι €450.

Μπορείτε να δείτε την εξαγγελία του Α. Τσίπρα εδώ:

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.