Σε στάση εργασίας θα προβεί την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ιατρών. 

ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη στάση εργασίας την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, 11.00π.μ. – 15.00μ.μ καθώς και να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ προαναγγέλλουν πανελλήνια απεργία την ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής (την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου ή την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου). 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ FAST – TRACK ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

Έφεραν σαν τους κλέφτες χθες το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών.

Το αντεργατικό έκτρωμα:

-Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.

-Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών. -Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.

-Καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες. Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί «ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού» είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση. Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς.

-Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. Μας θέλουν απίκο 24ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε. Απύθμενο το θράσος τους! Δώδεκα ώρες δουλειά– δώδεκα ώρες ανάπαυση και αυτό υπό αίρεση αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επιτρέπεται «παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Με εξουθενωμένους γιατρούς θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων; Αυτό το είναι το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν σε μας και τους ασθενείς μας. Τους προειδοποιούμε! Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δε θα κοιτάμε σα χάνοι να διαλύουν τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ. 5ΗΜΕΡΟ - 6ΩΡΟ - 30ΩΡΟ - ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΡΕΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ - ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ.

-Τετάρτη 8/11 στάση εργασίας 11:00-15:00 και συγκέντρωση στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας.

-Πανελλαδική απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής (Πέμπτη ή Παρασκευή). ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ. 

 

Ενώ, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μετά από συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών κατέληξε στα παρακάτω

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων.

Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (optout) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην υγεία πολλά χρόνια παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις και σταθερό ωράριο. Η πείρα δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των γιατρών, κυρίως των ειδικευόμενων, κάτω από την πίεση των διοικήσεων και την αδιαμφισβήτητη μείωση των αποδοχών θα υποχρεωθεί να κάνει ατομικές συμβάσεις. Δεν μας πείθει το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι το opt out θα ισχύσει για 3 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, αφού μπροστά μας εφαρμόζονται μνημόνια διαρκείας με απώτερο στόχο τα πρωτογενή «ματωμένα πλεονάσματα».

Ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση – παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο!

Η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται. Αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό.

Οι ειδικευμένοι θα κάνουν και ενεργείς εφημερίες και ετοιμότητας. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. Είναι γνωστές οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για τεμαχισμό του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό. Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία. Εφαρμόζεται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχουν και άλλες πολλές ρυθμίσεις, όπως η πιθανότητα να μειωθούν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη εφημερία για επείγοντα περιστατικά, η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από Κέντρα Υγείας ή δομές της ΠΦΥ σε νοσοκομεία μόνο για να καλύπτουν βάρδιες εφημερίας, ο αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης να δίνεται μέχρι και 14 μέρες μετά την εφημερία κ.λπ.

Όλα αυτά τα μέτρα δεν προάγουν ούτε την υγεία του ελληνικού λαού, ούτε βελτιώνουν τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Αντίθετα, μπαίνουμε σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού.

Επί έτη πολλά επικρέμαται ως απειλή η πλήρης εφαρμογή και η χωρίς παρεκκλίσεις συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές Οδηγίες που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και μας οδηγούν στο κυκλικό ωράριο. Έχουμε απορρίψει σε όλα τα νοσοκομειακά συνέδρια όλες αυτές τις ρυθμίσεις.

Χρόνια τώρα διεκδικούμε σταθερά:

-6ωρο - 5μερο - 30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

-Το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας.

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Με το νέο νόμο και φυσικά με τις μη προσλήψεις, όπως το 2009, εκτός από υπερβολική δουλειά θα προκύψει μια άνευ προηγουμένου απορρύθμιση στη ζωή των νοσηλευομένων ασθενών και των γιατρών. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στο όνομα οποιασδήποτε «συμμόρφωσης» Εμμένουμε στα πάγια αιτήματά μας! Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου και κάθε προϋπάρχουσα οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Η ΕΙΝΑΠ καλεί: σε στάση εργασίας την Τετάρτη 08/11/17, 11.00π.μ. – 15.00μ.μ και συγκέντρωση στις 12.00μ.μ στο υπουργείο Υγείας. σε απεργία, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

 

 

 

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.