Μέρα κινητοποιήσεων η σημερινή στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες η πορεία της ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων προς τη Βουλή, ενώ αυτήν την ώρα διαδηλώνουν η ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η πορεία της ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων στο κέντρο της Αθήνας, σε αντίδραση στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την απεργία», συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Μόλις έφτασαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μέλη της Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και σωματείων άπλωσαν πανό στα σκαλιά της Βουλής, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.
«Και σήμερα υπήρξε κινητοποίηση των εργαζόμενων, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, και θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Σήμερα, η ΑΔΕΔΥ, με στάση εργασίας και πορεία προς τη Βουλή, αντιστέκεται στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, γιατί θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με την ψήφιση της ρύθμισης που ξεκινάει από τα πρωτοβάθμια σωματεία, έχουν στόχο να το διευρύνουν και για τις ομοσπονδίες και για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης.
«Δεν τους αρκεί ότι εννέα στις δέκα απεργίες βγήκαν παράνομες και καταχρηστικές, όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, θέλουν να βάλουν καινούργια εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την απεργία. Θα συνεχίσουμε κι από αύριο με Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, για την ακύρωση στην πράξη των μέτρων αυτών που θα επιδιώξει να ψηφίσει η κυβέρνηση το βράδυ στη Βουλή. Ακόμα κι αν ψηφιστούν, εμείς δεν θα υποταχθούμε. Θα υπερασπιστούμε το απεργιακό δικαίωμα», κατέληξε ο Γρηγόρης Καλομοίρης.
«Λέμε όχι στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Λέμε όχι στους πλειστηριασμούς. Ζητούμε από την κυβέρνηση να βάλει φραγμό στους πλειστηριασμούς. Ζητούμε τη μη κατάργηση των επιδομάτων που κατακτήθηκαν με αγώνα από τους εργαζόμενους» επισήμανε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας.
Η ΓΣΕΕ και εργατικά σωματεία έχουν προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Σύνταγμα από τις 5 το απόγευμα, ενώ «ραντεβού» έχει δώσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις από τις 18:00.
Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλούσε από τις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κολοκοτρώνη (Σταδίου).
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, περίπου 100 συμβασιούχοι και παρατασιούχοι στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Την ίδια ώρα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 80 άτομα, μέλη της ΕΔΟΘ, της ΑΔΕΔΥ και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο άγαλμα Βενιζέλου.
Σημειώνεται ότι από τις 18:30, συγκέντρωση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Από τις 18:00, στην Καμάρα, συγκέντρωση έχουν προγραμματίσει άτομα από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
H Λαϊκή Ενότητα Α’ Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη, τους φίλους της και όλους τους πολίτες, στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις-πορείες σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, στις 12.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου στη συγκέντρωση των σωματείων του Δημοσίου και στις 6.30 μ.μ. στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Καμάρα με πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Ποιοι φορείς απεργούν σήμερα
Τα περισσότερα συνδικάτα κλιμάκωσαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Στο απογευματινό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ έχουν δηλώσει συμμετοχή, τόσο το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όσο και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΟΜΕ-ΟΤΕ, Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, ΠOEM, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΠΟΘΑ κλπ.) καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία.
Στο δημόσιο τομέα, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας σήμερα, από τις 12:00 έως τη λήξη ωραρίου και καλούσε σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30μμ και πορεία προς τη Βουλή. Oμοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της ΑΔΕΔΥ, όπως η ΟΛΜΕ (καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έχουν κηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας τις 3 πρωινές ώρες (από 8.00 π.μ. έως 11.00 π.μ.) που αθροιζόμενες με την τρίωρη της ΑΔΕΔΥ, που ακολουθεί, ισοδυναμούν με 24ωρη απεργία, αφού όλη η πρωινή βάρδια στα σχολεία θα απεργεί. «Tην κήρυξη 4ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας επιπλέον της στάσης εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.», ανακοίνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Ακόμα, ακινητοποιημένα θα μείνουν όλη μέρα σήμερα τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ. Λόγω της απεργίας, δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Κανονικά κινούνται ωστόσο ο προαστιακός και τα τραίνα. Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έχουν εξαγγείλει και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Επίσης, στάση εργασίας είχαν από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί οι δικαστικοί λειτουργοί, αντιδρώντας στο θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης όπως εισάγεται στο πολυνομοσχέδιο. Για τον ίδιο λόγο κήρυξαν σήμερα αποχή από τα καθήκοντά τους, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδας πλην Αθηνών.