Η αργία της Κυριακής φαίνεται να απειλείται από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές... Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι θεσμοί ζητούν την κατάργησή της και τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου και η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διατήρηση του αριθμού των Κυριακών που δεν είναι αργίες, 8, αλλά… θα προτείνει την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα αναθέτοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίζει ανά περιοχή για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Οι ισχύοντες περιορισμοί επιτρέπουν τη λειτουργία για παραπάνω από τις 8 Κυριακές (που είναι ελεύθερες για όλους) μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα (250 τ.μ., που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, με εξαίρεση αυτά που λειτουργούν με συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising), που δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας shop in a shop και δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά). Η άρση αυτών των περιορισμών θα επιτρέψει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας απειλώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων που αυτή προστατεύει.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο: «Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.»

Θυμίζει επίσης ότι «πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (100/2017),έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου που επέτρεπε την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές στην Αττική: Ιστορικό κέντρο Αθηνών και Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, την κεντρική Μακεδονία: Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης – Χαλκιδική και στο Νότιο Αιγαίο: Ρόδος, Κως, Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη».

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.