Για διορθώσεις στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης στον Flash 96. Στόχος του Υπουργείου είναι να γίνει δικαιότερη κατανομή με βάση το κλίμα της κάθε περιοχής. «Πέρυσι το επίδομα καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, διαπιστώσαμε όμως μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών», εξήγησε ο Τρ. Αλεξιάδης. Θεωρείται πιο δίκαιη μια διαφορετική κατανομή στο εσωτερικό του νομού ανάλογα με το αν η περιοχή είναι πεδινή ή ορεινή.

Θυμίζουμε ότι για την κατανομή του επιδόματος αυτού η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες:

Α’ ζώνη: νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας με επιδότηση για 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Β’ ζώνη: νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής με 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Γ’ ζώνη: νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου με 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Δ’ ζώνη: νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού με 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αν εξαιρέσουμε τα γεωγραφικά κριτήρια, για την κατανομή του επιδόματος στις κατοικίες που το χρειάζονται λαμβάνονται υπόψη και κριτήρια οικονομικά, που αφορούν το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου.

Το ποσό που θα διατεθεί είναι συγκεκριμένο, έχει ήδη προβλεφθεί και είναι ίσο με το περσινό: 105 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνουμε, όμως, πως προβλέπετε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου σε σχέση με πέρσι. Κοντά στα 93 λεπτά το λίτρο υπολογίζεται η τιμή του κυρίως λόγω τις αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.