Στη 13.00 ώρα Ελλάδος (6.00 ώρα ΗΠΑ) άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα σε εννέα αμερικανικές Πολιτείες για τις εκλογές που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τη Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών και τον Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων να μονομαχούν μέχρις εσχάτων, με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τους έδειχναν στο όριο. Πάντως, το όνομα του νικητή δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν τις 5 το πρωί (ώρα Ελλάδος).
Οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέιν, το Νιού Χαμσάιρ, το Νιού Τζέρσεϊ, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόν και τη Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες Πολιτείες πρόκειται να ανοίξουν αργότερα. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Οι κάλπες για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές άνοιξαν και μάλιστα έχουν δώσει και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Μπορεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας οι κάλπες να ανοίγουν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), όμως στο Ντίξβιλ Νοτς έχουν ήδη κλείσει, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση των ψήφων. Εκεί νικητές αναδείχθηκαν οι Δημοκρατικοί, όμως στο Μίλσφιλντ, όπου επίσης ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ο Τραμπ επικράτησε με άνεση.
Κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων
Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον.
Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AP, η συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 40% των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στη συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Όμως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας, που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να νικήσει και στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα, όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί και το επιτελείο του.
Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάδα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012. Ο Τραμπ προηγείται στο Οχάιο και την Αϊόβα, αλλά αυτό δεν του αρκεί, εάν η ψήφος των ισπανόφωνων δώσει στη Χίλαρι Κλίντον τη νίκη σε άλλες πολιτείες.
Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα.
Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα.
Στο Κολοράντο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ισοπαλία στο 35%. Περισσότερο από το 70% των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται στις κάλπες. Την ίδια χρονική στιγμή το 2012, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν το προβάδισμα.
Η Κλίντον ανθίσταται σε άλλες πολιτείες που έχει κερδίσει ο Ομπάμα και έχει ως στόχο ο Τραμπ.
Στη Βιρτζίνια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012 και η αύξηση εστιάζεται στις βόρειες κομητείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.
Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει επίσης τα επίπεδα του 2012 στο Ουισκόνσιν, όπου η αύξηση εντοπίζεται στις κομητείες Ντέιν και Μιλγουόκι, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.
Από την άλλη, ο Τραμπ διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στο Οχάιο και την Αϊόβα. Στην Αϊόβα, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία, με 41% έναντι 35%. Η απόσταση είναι μικρότερη από ό,τι το 2012. Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται στα επίπεδα του 2012, ενώ οι Δημοκρατικοί υπολείπονται. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει την πολιτεία με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ
Οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται σταθερά την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς είναι ότι η εκλογή δε γίνεται άμεσα από το λαό, αλλά από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Η κάθε πολιτεία, ανάλογα με τον πληθυσμό της διαθέτει έναν αριθμό εκλεκτόρων. Ο υποψήφιος που θα έρθει πρώτος σε αριθμό ψήφων στην κάθε πολιτεία παίρνει και το σύνολο των εκλεκτόρων.
Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος με την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και όχι των ψήφων.
Οι εκλέκτορες ορίζονται από τα κόμματα και μόνο σε 24 πολιτείες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τη λαϊκή εντολή. Στις υπόλοιπες δεν απαγορεύεται να παρακάμψουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό έχει συμβεί ελάχιστες φορές.
Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες όσοι και οι αντιπρόσωποί της στο Κογκρέσο, δηλαδή τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Συνολικά οι εκλέκτορες είναι 538 και για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος χρειάζεται τουλάχιστον 270.
Μόνο οι πολιτείες του Mέιν και της Νεμπράσκα έχουν αναλογικό σύστημα. Σε αυτές τις πολιτείες ο νικητής λαμβάνει το ανάλογο των ψηφοφόρων που τον στήριξαν συν δύο έδρες. Ωστόσο, το Μέιν και η Νεμπράσκα δίνουν μόλις 4 και 5 εκλέκτορες αντίστοιχα.
Μετά τις εκλογές, οι εκλέκτορες συναντώνται στην πρωτεύουσα της κάθε πολιτείας την πρώτη Δευτέρα μετά την δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν. Ωστόσο, τίποτα δεν τους υποχρεώνει να σεβαστούν την ψήφο του λαού.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr, euronews, cnn.gr