Από την έγκριση του κοινοβουλίου πρέπει να «περάσει» η επίκληση του άρθρου 50, για την εκκίνηση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, εξέλιξη που αποτελεί πολιτική ήττα για την Τερέζα Μέι.

Διαχειρίσιμη μεν, αλλά εμφανή πολιτική ήττα αποτελεί για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο απεφάνθη ότι για να εκκινήσει η διαδικασία του Brexit χρειάζεται η έγκριση του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, για να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ενσωματωμένη πλέον στη Συνθήκη της Λισαβόνας), χρειάζεται να «πάρει» πρώτα την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές «βασιλικές προνομίες», για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.

Το Δικαστήριο διασαφήνισε, επίσης, ότι για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού εξόδου δεν απαιτείται και η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Θα εφαρμόσουμε την απόφαση, τονίζει η κυβέρνηση

Την πρόθεσή της να συμμορφωθεί με την απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου της χώρας, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους η βρετανική κυβέρνηση.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

«Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε ο Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει», είπε.

Η Βρετανία θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Μαρτίου παρά τη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία τους ενεργοποιώντας το Άρθρο 50, σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως τα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Σεβόμαστε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα επόμενα βήματά μας στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

 

«Φοβού» τους Εργατικούς;

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι βουλευτές του κοινοβουλίου της χώρας έχουν ταχθεί κατά του Brexit, θεωρείται ότι στη Βουλή των Κοινοτήτων έχει διαμορφωθεί πλέον νέα πλειοψηφία υπέρ της εξόδου, στη βάση του σεβασμού στην ετυμηγορία του βρετανικού λαού με το δημοψήφισμα. Ειδικά οι βουλευτές από την Αγγλία και την Ουαλία, στις οποίες το Brexit βγήκε με μεγάλη πλειοψηφία, θεωρείται ότι –ανεξαρτήτως της προσωπικής τους τοποθέτησης- θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit στη Βουλή.

Ωστόσο, ενώ η γενική απόφαση περί Brexit φαίνεται ότι δε θα είναι πρόβλημα για τη Μέι να περάσει απ’ το κοινοβούλιο, το περιεχόμενο της συμφωνίας εξόδου μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ φαίνεται πως δεν είναι πλέον στην αποκλειστική δικαιοδοσία της βρετανικής κυβέρνησης. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δίνει, εμμέσως πλην σαφώς, περισσότερες «εξουσίες» επ’ αυτού του ζητήματος στο κοινοβούλιο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει συναινέσεις, κυρίως προς την πλευρά των Εργατικών.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία της επίκλησης του Άρθρου 50.

«Το Εργατικό Κόμμα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη βούληση του βρετανικού λαού και δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία για την επίκληση του Άρθρου 50», αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να τροποποιήσει την απαραίτητη νομοθεσία, όταν αυτή περάσει από το κοινοβούλιο.

Και το ζήτημα-αγκάθι στο οποίο οι Εργατικοί θέλουν να έχουν παρέμβαση είναι το κατά πόσο θα μπορούν οι πολίτες των χωρών της ΕΕ να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μετανάστες, στη μετά-Brexit εποχή. Η Τερέζα Μέι είναι μάλλον υπέρ μιας πολιτικής πιο «σκληρής» απέναντι στους μετανάστες, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης, πως αμέσως μετά το άκουσμα της απόφασης του Δικαστηρίου, η λίρα κινήθηκε ανοδικά καθώς τα πρώτα μέρη της απόφασης των δικαστών τάσσονται υπέρ του να δοθεί λόγος στους βουλευτές, κάτι το οποίο οι αγορές ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια έκκληση για ένα «ηπιότερο» Brexit που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ωστόσο, η απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη και η πορεία των τιμών γρήγορα άλλαξε, με τη λίρα να σημειώνει πτώση στη συνέχεια. Σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση ότι δεν θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και τα «φιλοευρωπαϊκά» κοινοβούλια της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Η Βρετανία μπορεί να συζητά αλλά όχι να επικυρώνει εμπορικές συμφωνίες ενόσω είναι ακόμη μέλος της ΕΕ

Η Βρετανία μπορεί να συζητά αλλά όχι να επικυρώνει διμερείς συμφωνίες όσο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ηγηθεί των τεχνικών διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι δηλώσεις του Φρανς Τίμερμανς εγείρουν την προοπτική εμποδίων και καθυστερήσεων στα σχέδια της Βρετανίας να επιδιώξει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ενόσω ετοιμάζεται να φύγει από την Ένωση.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να αρχίσει τις διαδικασίες διαζυγίου τον Μάρτιο αν και η ώρα της εξόδου τέθηκε σήμερα εν αμφιβόλω από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Είναι μια πολύ απλή νομική κατάσταση», δήλωσε ο Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο καθένας μπορεί να μιλά με τον καθένα, αλλά μπορείτε να υπογράψετε μια εμπορική συμφωνία με μια τρίτη χώρα μόνο όταν θα έχετε φύγει από την ΕΕ. Δεν μπορείτε να το κάνετε πριν», δήλωσε ο Τίμερμανς στους δημοσιογράφους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.